Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Berättarpåsen på Lunden

Skapad 2019-10-01 08:26 i Förskolan Marieberg Östhammar
Förskola
Barnen på Lunden kommer att få ta med en berättarpåse hem, för att ta med en sak till förskolan som de får visa och berätta om.

Innehåll

Syfte

Att barnen ska våga och vilja visa och berätta något för gruppen, våga ta plats och stå i centrum en stund. 

Mål

- Utveckla sitt språk genom att prata och berätta.

- Samarbete med hemmet.

- Att varje barn ska få känna lust i att berätta något för gruppen.

- Att kunna lyssna på sina kompisar.

Innehåll

När berättarpåsen hänger på ett barns hylla får barnet ta hem påsen och välja ut en sak hemma. Det kan vara en leksak, ett gosedjur, ett kort, en bok eller något annat som barnet vill ta med. Hemma får  barnet tillsammans med en vuxen prata igenom vad hen vill berätta om sin sak. Berättarpåsen med saken i tas sedan med till förskolan där barnet på samlingen får visa och berätta om sin sak.

 

Delutvärdering - januari

Berättarpåsen har fått hög status här på Lunden, barnen vill gärna ta hem den och vill gärna berätta för sina kompisar. Vissa barn har berättat mycket själva och vissa barn behöver stöd i form av frågor. Vi upplever även att föräldrarna har varit engagerade i detta. Vi kommer att fortsätta med berättarpåsen under denna termin.

 

Utvärdering - juni

Majoriteten av barnen har hunnit ta hem berättarpåsen, med några undantag. Alla barn har med glädje tagit hem påsen och visat förväntan inför att ta med någonting och berätta för oss. Vissa barn har berättat massor och vissa barn har vi fått hjälpa mycket, men alla har vågat prata lite. En framgång för många! Vi ser att barnen växer av att få ta den platsen. 

Vi kommer att fortsätta med berättarpåsen nästa termin. Vi diskuterar om vi ska ha lika fritt vad barnen får ta med sig i berättarpåsen, eller om vi ska rikta in oss på något visst tema.

Kopplingar till läroplanen

  • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
    Lpfö 18
  • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
    Lpfö 18
  • vara tydliga i fråga om mål och innehåll i utbildningen för att skapa förutsättningar för barns och vårdnadshavares möjligheter till inflytande,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: