👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lära känna varandra

Skapad 2019-10-01 17:14 i Solängen förskola Kungälv
Förskola
Stärka gruppkänsla och tillhörighet.

Innehåll

Från början var vi två avdelningar som nu har blivit en grupp. I vår mellan grupp har vi barn i olika utvecklingsstadier och vi har sett att det vi behöver arbeta med är att lära känna varandra. Barnen behöver lära sig kompisarnas namn för att lättare hitta vägar i leken och kunna vidga sina relationer. Vi behöver träna på vårt gruppnamn "blåvingen" för att kunna känna tillhörighet, gemenskap och trygghet. Barnen behöver träna på vilka deras pedagoger är under grupptiden, Kristina och Mia.

Vårt mål är att alla barn ska kunna varandras namn och sitt egna samt vad vi pedagoger heter. De ska veta vilken grupp de tillhör, den stora gruppen "fjärilen" och den lilla gruppen "blåvingen".

Hur?

Under morgonmötet går vi igenom vilka som är här och vem som inte är här. Vi använder foton och namnsånger för att visualisera och verbalt förtydliga det vi gör för barnen. Vi sjunger antingen "...är här" eller "tjena tjena vad heter du", dessa har vi valt för att träna namnen och stärka vår gruppkänsla.

De styrda lekarna vi kommer att arbeta med är "Gubben i lådan", "hunden och benet", "kom alla mina blåvingar" och "vem gömmer sig under filten".

När vi är på utflykt tar vi med oss frukt och har vårat morgonmöte på den plats vi befinner oss. Vi tar med oss våra foton och sjunger namnsången.

För att förtydliga platsen för våra möten kommer vi att tillsammans måla en blåvinge som vi sedan sätter upp på dörren in till vårt reflektionsrum. Detta för att göra barnen delaktiga och lyfta dom som en grupp.