Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Astronomi åk 4

Sandersdalsskolan, Uddevalla · Senast uppdaterad: 15 januari 2020

En planering om astronomi i fysik åk 4.

Syfte och förmågor

Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleven ges förutsättning att utveckla sin förmåga att:

 

- använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

- söka svar på frågor med hjälp av olika typer av källor

- skilja mellan naturvetenskapliga och andra sätt att skildra omvärlden

- använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle

 (ur Lgr 11)

Arbetssätt

Undervisningen kommer att utgå från PULS Fysik/kemi, textbok och till viss del arbetsbok. Vi kommer att arbeta med texter och viktiga begrepp. Vi kommer även att se filmer med anknytning till detta område samt diskutera innehållet. Du kommer att få träna på att söka och presentera fakta om astronomi.

Elevgruppens förslag på arbetssätt

Escape Room (samarbetsövning och faktasökning), I Challenge (frågetävling) och Quizlet (begrepp).

Mål

Du ska kunna...

  • använda begrepp och ord som har med området astronomi att göra, t ex satellit, månförmörkelse, tyngdlöshet, solsystem och galax
  • namnge de åtta planeterna i vårt solsystem
  • förstå och förklara vissa fysiska samband på ett naturvetenskapligt sätt, t ex varför vi har olika årstider eller varför vi inte kan bo på månen
  • söka och presentera fakta om astronomi

Dokumentation och bedömning

Du kommer att kunna visa dina färdigheter muntligt under klassdiskussioner och lektionsuppgifter. Dina färdigheter kommer också att testas av med exempelvis mindre förhör på vissa delar.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Människan i rymden och användningen av satelliter.

Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback