Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Reflektion Solen v. 8 2020

Lokes förskola, Halmstad · Senast uppdaterad: 24 februari 2020

Vi kommer att arbeta tematiskt med boken "Vännerna i Kungaskogen bygger en koja". Boken handlar om vänskap, hur man är en bra kompis, olikheter och likheter mellan individer och sist men inte minst får barnen komma i kontakt med "Den gyllene regeln", dvs " Var mot andra så som du vill att de ska vara mot dig". Barnen får även arbeta med sin närmiljö och djur och natur.

Detta har hänt:

Två veckor går fort. Nu är vi snart inne i mars månad och det känns som att våren är på ingång. Vädret skiftar mellan sol, regn och blåst. Vi är ute mycket, men förra veckan fick vi flytta utflykten en dag på grund av vädret.

På tal om vädret har vi lärt oss en ny sång: Jag öppnar fönstret och tittar ut, Hej vädret här är jag..." Intresset för sånger är stort och barnen hämtar ofta sångböcker och vill att vi ska sjunga tillsammans. Att läsa böcker är, över lag, något vi gör mycket. Barnen är så intresserade och vi uppmuntrar gärna läsningen. Vi har även börjat lyssna på boken "Vännerna i Kungaskogen" igen, för att våra nya kompisar också ska få höra berättelsen och lära känna de olika figurerna. Utöver böcker, berättar vi även sagor med hjälp av rekvisita eller flano. Aktuella sagor är just nu "Bockarna Bruse" och "De tre små grisarna". Här får barnen ta del av vårt kulturella sagoarv samtidigt som de får utmanas i sitt matematiska tänkande.

Skapandet har kommit igång igen. Nu har vi börjat skapa Älgvis av gamla toalettrullar. Har ni tomma toalettrullar hemma, så tar vi gärna emot dem. Även väggfärg behöver vi om någon har en liten skvätt över.Vattenlek är kul så det har de yngre barnen fått prova på. En rolig stund tillsammans med plask och lek hade dem.

Våra utflykter har gått till skogen. Förra veckan fick Bitis följa med. Hon ville hitta spår från olika djur i skogen. Vi bestämde oss för att gå på bajsjakt. Sammanlagt hittade vi bajs från tre olika djur. Vi kunde lista ut att det var från fågel och kanin, men det tredje var oklart. Det såg ut att komma ifrån en hund, men alla plockar väl upp bajset efter sin hund... Hhhmm, det var märkligt! Nästa utflykt gick till en annan skog där vi hittade Snick som satt och gömde sig bakom en stubbe. Han var hungrig och på jakt efter kottar. Vi lekte leken "Kom alla mina kycklingar". I skogen hittade vi en massa pinnar som vi tog med tillbaka till förskolan. Barnen kom på att man kan skriva sitt namn med pinnar, så efter vilan fick de äldsta göra sin första bokstav med pinnarna.

 

Barnen har mycket tankar. De undrar, funderar och filosoferar. Vi möter deras tankar genom att bekräfta eller så försöker vi få dem att tänka vidare och hitta svaren på egen hand. T.ex. med pinnarna som barnen själv kom på att de kunde göra bokstäver av. Vi pedagoger hade redan tänkt att vi skulle göra detta, men det är så fantastiskt när barnen hinner före. Vi mötte deras tankar, följde upp och hjälpte dem att genomföra sina tankar.

Reflektion:

 Vi ser att barnen har ett stort intresse av TAKK. Vi använder TAKK i samlingen, när vi äter och i stort sett under alla moment i verksamheten. Vi ska komplettera detta med att ha veckans tecken. De kommer att involvera vårdnadshavarna, genom att barnen tar med sig hem vad de lärt sig här och i sin tur lär sina föräldrar. Vi kommer att sätta upp en bild i hallen så att det blir synligt för alla.I samlingen har vi märkt att det blir mer ordning och vi har en speciell ordning på våra sånger och vad vi gör på samlingen. Då hänger barnen lättare med vad som ska komma härnäst. Rutiner är viktigt för både barnen och för oss pedagoger.

 

 

 

 

 Planering v. 9

Måndag: Utelek

Tisdag: Skapande-Älgvis/Utelek

Onsdag: Utflykt

Torsdag: Gymnastik/Rörelse halva gruppen, andra halvan musiksamling-introduktion instrument

Fredag: Förskollärartid/Utelek



Planering v. 10

Måndag: Utelek

Tisdag: Skapande-maracas / Utelek

Onsdag: Utflykt

Torsdag: Gymnastik/Rörelse halva gruppen, andra halvan musiksamling

Fredag: Förskollärartid/Utelek



 

 

Vem gör vad och när?

Vi gör nya sångkort.

 Susanne gör teckenkort.

 
 

Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback