Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

RND

Skapad 2019-10-09 10:40 i Dackeskolan Mjölby
Gymnasieskola Livsmedels- och näringskunskap Matlagningskunskap
Arbetsmomenten ska ge kunskap om restaurangdrift och praktiskt arbete i restaurangkök mot betalande gäst. Tillagning och planering av dagens rätt samt tillagning av mera avancerade och kreativa maträtter mot betalande gäst. Råvaruhantering och fackterminologi. Egenkontroll samt restaurangköks rengöring och riskanalys.

Matriser

Liv Mal
RND

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Yrkesmässig matlagning i restaurangkök
Mice an place Sätta upp sin spis Organisation Fackterminologi (benämna redskap med sina faktiska namn)
Du planerar och organiserar matlagningen med hjälp av din lärare. Du tillagar maten tillsammans med din lärare och resultatet blir bra.
Du planerar och organiserar matlagningen efter att du har rådfrågat din lärare. Du tillagar maten efter att du rådfrågat din lärare. Och resultatet blir bra.
Du planerar och organiserar matlagningen efter att du har rådfrågat din lärare. Du tillagar maten efter att du har rådfrågat din lärare med mycket bra kvalitet. Även vad det gäller utseende.
Kalla och varma maträtter
Klassiska och nyskapande Mice an place Sätta upp sin spis Organisation Fackterminologi (benämna redskap med sina faktiska namn)
Du planerar och organiserar matlagningen med hjälp av din lärare. Du tillagar maten med hjälp av din lärare med bra kvalitet.
Du planerar och organiserar matlagningen efter att du har rådfrågat din lärare. Du tillagar maten efter att du har rådfrågat din lärare med bra kvalitet.
Du planerar och organiserar matlagningen efter att du har rådfrågat din lärare. Du tillagar maten efter att du har rådfrågat din lärare med mycket bra kvalitet. Även vad det gäller utseende.
Kökets redskap och utrustning
Hur använder man dem på ett säckert och korrekt sätt. Hur vårdar man dem så de håller länge. Vad är deras korrekta namn (man vill ju att kollegor förstår vad man menar!) Använda rätt redskap till rätt sak.
I arbetet använder du maskiner och redskap som är lämpliga för uppgiften och har ganska bra koll på redskap och utrustning vad det gäller: Säkerhet Vårda och underhålla Rätt namn på redskapet Använda rätt redskap till rätt uppgift
I arbetet använder du maskiner och redskap som är lämpliga för uppgiften och har bra koll på redskap och utrustning vad det gäller: Säkerhet Vårda och underhålla Rätt namn på redskapet Använda rätt redskap till rätt uppgift
I arbetet använder du maskiner och redskap som är lämpliga för uppgiften och har mycket bra koll på redskap och utrustning vad det gäller: Säkerhet Vårda och underhålla Rätt namn på redskapet Använda rätt redskap till rätt uppgift
Hygien och rengöring av lokaler och utrustning
Hur man städar ett kök Hur man använder olika kemikalier Tvättade kockkläder och att kockklädseln är komplett (skor,mössa,rock,förkläde,byxor)
Du arbetar på ett HYGIENISKT, ERGONOMISKT och säkert sätt samt motiverar översiktligt arbetssättet utifrån gällande lagar, hygienregler, arbetsmiljö och säkerhet. Tar hjälp av handledare.
Du arbetar på ett HYGIENISKT, ERGONOMISKT och säkert sätt samt motiverar översiktligt arbetssättet utifrån gällande lagar, hygienregler, arbetsmiljö och säkerhet. Efter att fått hjälp av handledare.
Du arbetar på ett HYGIENISKT, ERGONOMISKT och säkert sätt samt motiverar UTFÖRLIGT arbetssättet utifrån gällande lagar, hygienregler, arbetsmiljö och säkerhet. Utan hjälp av handledare
Identifiering och kvalitetsbedömning av råvaror och livsmedel
Vad är det för råvara? Är råvaran ok? Måste jag kasta råvaran? Råvarukännedom.
Du kan känna igen de flesta råvaror och vet ungefär hur man förvarar dem samt om den har en bra kvalitet. Med hjälp av handledare
Du känner igen många olika råvaror och vet hur man förvarar dem samt om råvaran håller en god kvalitet. Med lite hjälp av din handledare
Du känner igen nästan alla olika råvaror vi använder i RND samt hur man förvarar dem på bästa sätt. Du ser på råvaran om den har en god kvalitet eller ej. Med i stort sätt ingen hjälp av din handledare
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: