Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Fysik

·

Årskurs:

6

lpp nta rörelse och konstruktion elevversion

Kristinebergskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 16 augusti 2019

Kursplan i ämnet

När du arbetat med detta ska du kunna

• Följa en instruktion • Tolka och granska dina resultat • Dokumentera dina försök och undersökningar • Skapa en hypotes. • Visa att du kan samarbeta • Använda vissa fysikaliska och tekniska begrepp.Bygga efter ritning

Arbetssätt och undervisning

Du kommer att få arbeta parvis en gång/vecka på No lektionen. Vi bryter ibland av med en film och du får hämta information ifrån faktatexter. Du kommer att få träna på att laborera och dokumentera det du gör.

Visa vad du lärt dig

Vi kommer att bedöma hur du kan samarbeta, dra slutsatser, tolka, dokumentera och följa instruktioner. Du ska i samtal visa att du kan använda fysikaliska tekniska begrepp

Tidsram

HT-19

Bedömning

Se aktuell bedömningsmatris. Ev. aktuella delar ur kunskapskrav för åk 3, 6, 9 (Du kan koppla in dem direkt via "Koppla"-knappen nedan.

(När matriserna som ska utgöra kommunens skriftliga omdöme är färdigreviderade, hänvisas bara till dem. Innan de är klara hänvisas till kunskapskraven för åk 3, 6 eller 9. Är det bara en mindre del av en matris som används vid bedömningen kan den hämtas i matrisbanken och kopieras in här.)


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

Krafter och rörelser i vardagssituationer och hur de upplevs och kan beskrivas, till exempel vid cykling.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Vardagliga föremål som består av rörliga delar och hur de rörliga delarna är sammanfogade med hjälp av olika mekanismer för att överföra och förstärka krafter.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback