Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartan och övriga världen

Skapad 2019-10-14 15:02 i Britsarvsskolan Falun
Grundskola 2 SO (år 1-3)

Innehåll

Syfte:

Att kunna förstå och kunna använda kartor för att få en förståelse om exempelvis närområdet, skolan, väderstreck och omvärlden. Även att kunna namnen på de olika världsdelarna, världshaven och länder som för eleven är viktiga.  

 

Mål:

 

Att eleverna ska kunna använda kartor och peka ut viktiga platser på världskartan, såsom världsdelarna och världshaven.

Att eleverna ska få en rumsuppfattning men hjälp av både fysiska och mentala kartor där eleven också förstår storleksrelationer och väderstrecken. 

 

 

Undervisning: 

Genomgångar i helklass med bildstöd i form av presentationer och kartor.

Eget arbete i uppgifter och häften.

Gemensamt skrivande av uppgifter i helklass.

Film/filmer om ämnet. 

 

Bedömning:

Deltagande på lektioner samt bevisande av kunskaper vid svar på uppgifter som görs individuellt. Rättning kommer göras av samtliga individuella arbetsuppgifter.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  SO
 • Centralt innehåll
 • Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.
  SO  1-3
 • Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.
  SO  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.
  SO   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: