Ämnen:
Svenska
·
Årskurs:
7 - 9
Konradsbergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 15 oktober 2019
Du kommer att lära dig om Sveriges fem minoritetsspråk; finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch. Vi kommer att titta på film, läsa olika faktatexter om språken för att träna oss på att använda lässtrategier och skriva sammanfattningar.
Vi kommer att ha en genomgång om minoritetsspråken i Sverige och sedan jobbar vi med ett minoritetsspråk i taget. Film, faktatexter och en gemensam tankekarta blir utgångspunkten för din redovisning av lässtrategier och att skriva sammanfattningar.
Läroplan (5)
kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
respekterar andra människors egenvärde,
tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och
visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
Syfte (1)
formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
Centralt innehåll (5)
Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.
Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.
Kriterier (6)
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter