Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7

Forntiden-från samlare till stadsbo.

Häggvallskolan, Tjörn · Senast uppdaterad: 16 oktober 2019

Hur hamnade vi där vi är nu som mänsklighet? Vem började odla och hur växte de första städerna fram. Var det bättre förr?

Detta avsnitt tar avstamp i forntiden. Vi studerar hur och varför människan organiserade de Högkulturer som växte fram i några floddalar, Mesopotamien, Egypten och Kina. 

Under veckorna 42,43,45 och 46 studerar vi detta och avslutar med ett prov fredag den 15 november. 

Läroboken SOS  7 Historia sidorna 4-29 kommer vi gå igenom. Det är grunden. Vi arbetar även med de frågor som boken har. Framförallt de mer resonerande frågorna är viktiga att arbeta med.

Här är en bra film som visar utvecklingen:

https://sli.se/r/5W6q 


Läroplanskopplingar

Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700-talet, till exempel i Afrika, Amerika och Asien.

Vad historiska källor från någon högkultur, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.

Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa sam­band mellan olika tidsperioder.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då utvecklade och rela­tivt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
forntids-och högkultursfrågor

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback