Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

5

Berättande text

Hammars skola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 2 september 2022

Vi kommer att arbeta med berättande texter fram till jul i form av mysterium. Vi kommer att titta på hur en berättande text är uppbyggd med rubrik, inledning, problem, händelser som reder ut problemet, en upplösning och en avslutning. Vi kommer att träna på de språkliga dragen t.ex. adjektiv, liknelser, prepositioner, beskrivande verb, miljö- och personbeskrivningar. Arbetet kommer avslutas med att eleverna planerar och skriver en egen berättande text om ett mysterium. Eleverna kommer att få träna på att återberätta olika typer av texter och utifrån dessa visa att de kan resonera samt uttrycka sina egna åsikter.

Mål:
  • Veta hur en berättande text är uppbyggd med inledning, serie spännande händelser och svårigheter som måste lösas, samt en avslutning som knyter ihop berättelsen. 
  • Kunna använda de språkliga dragen för skapa levande miljöer och bygga upp spänning.
  • Kunna planera och skriva en berättande text i form av ett mysterium. 
  • Kunna sammanfatta olika texter t ex mysterier eller nyheter.
  • Kunna använda grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet.
  • Kunna förbereda och genomföra en muntlig redovisning med inledning, innehåll och avslutning. Samt anpassa redovisningen till syfte och mottagare. 

 

Jag bedömer fortlöpande under dessa veckor och elevernas resultat kommer synas på Unikum samt att de får återkoppling muntligt. 

Underlag för bedömning är:

Elevernas reflektioner och analyser i grupp och egna prestationer i helklass. 

Elevernas läxor, läxförhör och enskilda uppgifter.


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkliga strukturer och normer. Meningsbyggnad, med huvudsatser, bisatser och skiljetecken samt textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, ords böjningsformer och ordklasser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Disposition med inledning, innehåll och avslutning. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Skönlitteratur för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och uppbyggnad. Tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Sakprosatexter för barn och unga. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel grafiska modeller och stödord.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven skriver olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss säkerhet. Eleven för också enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback