Eleverna ska ges möjlighet att utveckla sin skicklighet i en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar. Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla ideèr, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultatet. (Lgr. 11)
Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem och den ska utveckla deras förmåga att ta ett personligt ansvar. (lgr 11, kap. 1 och 2)
Vi repeterar basfunktionerna på symaskin och använder arbetsbeskrivningar till våra olika slöjdprojekt för att träna läsförståelse och logiskt tänkande.
När du lär dig att virka gör du det både med hjälp av muntliga och skriftliga instruktioner och du får se olika exempel på vad som är möjligt att använda tekniken till när man lärt sig grunderna. Vi tittar också på olika garntekniker i ett historiskt perspektiv.
Vi prövar att trycka på textil med schabloner.
Vi pratar om färgers påverkan på miljön och hur vi kan förhålla oss till detta som konsumenter av olika textila produkter (ex. kläder).
Du skriver veckorapport vid varje lektionstillfälle som berättar vad du arbetat med.
Vi tar fortlöpande upp dagsaktuella händelser med anknytning till slöjdämnet.
Vi repeterar varför och hur man värderar sina arbetsinsatser i slöjdprocessen och gör en gemensam skriftlig utvärdering efter varje avslutat arbetsområde.
Arbetsområdena kommer att ta terminen i anspråk.
Bedömningar sker i slutet av terminen med hjälp av kommunens bedömningsmatriser