Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Sagotema 7E, ht -19

Adolfsbergsskolan, Knivsta · Senast uppdaterad: 4 december 2019

Människor har alltid haft ett behov av att lyssna på och berätta sagor. De första sagorna berättades för flera tusen år sedan och några av dem lever fortfarande kvar. Under några veckor kommer vi att försvinna in i sagans förtrollande värld. Under veckorna 49-4 kommer vi tillsammans att arbeta med sagor. Du kommer att få läsa och lyssna på sagor, öva på att återberätta en saga och lyssna på andras berättelser. Vi kommer att studera hur sagor är uppbyggda och vad som kännetecknar dem. I grupp kommer du att få analysera och granska sagor genom att bland annat undersöka hur kvinnor och män framställs. Självklart kommer du även få skriva en egen saga alternativt skriva om en saga som redan finns. Arbetet avslutas med att du får fördjupa dig i en sagogestalt och presentera muntligt.

Innehåll

Det här kommer vi att jobba med på lektionerna:

·         vad som kännetecknar olika typer av sagor:folksaga, konstsaga, fabel, myt, sägen, legend (syfte, uppbyggnad, innehåll och språk)

·         varför sagorna har skapats och hur sagor har påverkat vårt berättande idag 

·         att läsa och ta del av några sagor från olika tider och från olika delar av världen

·         något om kända sagor, sagosamlingar, sagoförfattare och sagoillustratörer 

·         att känna igen och plocka ut ”sagoingredienser” i olika texter/sagor

·       att läsa sagor och återberätta handlingen med egna ord

·         att beskriva din upplevelsen av läsningen 

·         kunna förstå och urskilja sagornas syfte, budskap, teman och motiv

·         hur sagornas innehåll har påverkats av och hur samhället såg ut när de skrevs

·         att delta i diskussioner om sagorna och de ämnen/teman som dessa berör. 

·         att skriva några olika texter ( uppgifter du väljer) och anpassa språket och innehållet efter uppgiften, texttypen och den tänkta läsaren

·         att använda ett varierat och fungerande språk (meningsbyggnad, stavning och skrivregler)

·        att arbeta utifrån skrivprocessen samt träna på att ge, få och använda respons för att förbättra dina texter

·         att göra muntliga presentationer med eller utan stöd av bilder

 

Bedömning:

Din lärare kommer att bedöma:

·          din förståelse av sagorna/texterna du läser

·         din förmåga återberätta handlingen i sagorna med egna ord

·         din förmåga att resonera om olika sagotexter, deras innehåll och kännetecken, samt några kända författar och deras verk

·        din förmåga att beskriva och förstå sambandet mellan hur samhället ser ut och vad man skriver om i sagorna

·         din förmåga att samtala om och diskutera varierande ämnen kopplade till sagotemat, samt framföra åsikter och argument 

·         din förmåga skriva några olika texter (de uppgifter du väljer) och anpassa språket och innehållet efter uppgiften, texttypen och den tänkta läsaren

·         din förmåga att skriva berättande texter som innehåller beskrivningar, berättargrepp och dramaturgi som är passar för sagor

·         din förmåga att använda ett varierat och fungerande språk (meningsbyggnad, stavning och skrivregler)

·         din förmåga att ge omdömen/kamratrespons på andras texter och bearbeta dina egna texter utifrån den respons du själv får från kompisar och lärare

·         din förmåga att göra muntliga presentationer med eller utan stöd av bilder

 

Följande kommer att ligga till grund för din bedömning:

  • sagan som du skriver.
  • muntlig presentationen av en sagogestalt.
  • deltagande i diskussioner under lektionstid.

Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då väl underbygg­da slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Svenska åk 7-9
Uppgifter
Genomgång om sagor
Skriv en saga
Muntlig presentation

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback