Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 5

Hösten

Tallmossens förskola, Partille · Senast uppdaterad: 30 april 2021

Låter hösten annorlunda än exempel sommaren? Är det varmt eller kallt ute? Hur ser marken ut? Vad finns på marken? Hur ser träden ut? Luktar det på något speciellt sätt? Vilka färger ser vi? Vilka djur går i ide? Vilka kan vi fortfarande se?

Med barnens frågor och funderingar (ingresstexten) i fokus beger vi oss på en resa genom begreppet "Hösten". Vi tar hjälp av utomhusmiljön i form av att vi besöker skogen, tar med oss olika material in och undersöker dem samt använder dem i olika projekt där skapande främjas. Vi samtalar och utbyter tankar, kunskap och funderingar. (Se lärloggskopplingar)

Våra skogspromenader spelar en viktig roll i projektet. Det är främst där vi fysiskt kan uppleva fenomenet Hösten. Inför och i skogen samtalar vi bland annat om hur vi förhåller oss i skogen, flera av ingresstextens frågor men även vilka bor i skogen? VI undersöker i trädstammarna, ser vi några inneboende där? vad kan vi plocka med oss för material in som tillhör hösten? Får man plocka vad som helst? Vilket material är typiska hösten?

 

Vi letar fram vår skaparglädje och skapar varierande saker som för oss är typiska hösten, vi ser filmer och läser böcker som handlar om hösten, vi låter våra små leksaksdjur och deras hem inne på avdelningen få höst hos sig.   

För att knyta ihop säcken reflekterade vi i våra mindre lärgrupper om hösten. Vad var nu hösten? Har vi lärt oss något? Men vad kommer nu när hösten är slut? 

 

Vintern blir vårt nästa fokusområde .. 


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback