Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

6

Slöjdämnet år 6

Vessigebroskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 27 december 2020

Målet är att väcka nyfikenhet och tilltro till det egna skapandet. Undervisningen ska ge eleven en bra start och en god grund för ett fortsatt lärande, att bekanta sig med de vanligast förekommande material och verktyg inom ämnets ram. På ett ändamålsenligt sätt hantera redskap och verktyg för att öva upp motorik och säker hantering.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Väcka nyfikenhet och tilltro till det egna skapandet. Undervisningen skall ge eleven en bra start och god grund för ett fortsatt lärande, att bekanta sig med de vanligaste materialen och verktygen inom ämnets ram. På ett ändamålsenligt sätt hantera redskap och verktyg för att öva upp motorik och säkerhet.
På ett enkelt sätt dokumentera sin arbetsprocess.

Bedömning - vad och hur

Eleven kommer att bli bedömd utifrån sin förmåga att med vägledning utifrån egna idéer utforma skisser och mallar till ett slöjdarbete.

Förmågan att på ett säkert och ändamålsenligt sätt använda redskap och verktyg.

Elevens förmåga att följa enkla instruktioner.

Elevens förmåga att själv välja lämpliga verktyg i skapandet.

Bedömningen kommer att ske kontinuerligt bedömning under arbetsprocessen.

Eleven värderar och utvärderar sitt arbete muntligt eller skriftligt.

Undervisning och arbetsformer

I undervisningen tränar eleven upp sin förmåga och tilltro till det egna skapandet genom att tillverka enklare slöjdföremål där en mängd olika redskap och material används. De får på så vis möjlighet att pröva många olika tekniker och verktyg. Utveckla det egna skapandet och förmedla detta med hjälp av enkla skisser och beskrivningar.


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.

Matriser i planeringen
Bedömning av ämnet slöjd
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback