Skolbanken Logo
Skolbanken

Självkänsla och integritet

Förskolan Marieberg, Östhammar · Senast uppdaterad: 9 oktober 2020

Några veckor under hösten kommer vi att lägga extra fokus på barnens självkänsla och integritet. Genom att synliggöra arbetet med självkänsla, känslor och integritet ger vi barnen redskap att bygga upp självkänslan och tron på sig själva. Våga säga nej eller stopp om man inte vill, men också våga säga ja när man vill.

 

Syfte

 

Uppmärksamma och förtydliga barnens rätt att bestämma över sin egen kropp. Att få både barn och vuxna att bli mer medvetna om att tolka varandras signaler och kunna sätta gränser för vad som känns ok eller inte. 

 

Mål

 

Målet är att stärka barnens integritet och självkänsla. Hjälpa dem att på egen hand och tillsammans i grupp bygga upp de ”verktyg” som de behöver för att stå upp för sig själva. Ingen annan än du själv kan bestämma vad som är ok att göra med och mot dig. Lära barnen att kunna uttrycka sina känslor med ord, minspel, röstläge och rörelser. 

 

Metod

 

Vi börjar från grunden. Vad är känslor? Hur känns dom? Hur uttrycker man sig i de olika känslorna? Vad händer i kroppen när du till exempel blir ledsen, glad, arg eller kasnke rädd?

Tillsammans bekantar vi oss med de olika känslorna. vi kan tex. använda oss av sånger, sagor , rörelselekar ,drama, konst, musik och så vidare...

 

Vad känns ok för DIG? Är det någonting som inte känns ok för dig så är det inte OK oavsett vad någon annan säger. Det är DU som bestämmer vart gränsen går! Vi samtalar öppet med barnen om vad integritet och självkänsla är för något. Hur ser deras erfarenheter och funderingar ut? Hur säger man nej?

 

Hur visar man ett STOPP?

 

När får man säga sluta? Svaret är: Hur som helst, när som helst!

 

Vi sjunger tillsammans sången ”stopp, min kropp”, och samtalat och övar med barnen på hur man kan säga STOPP. Barn får inte bestämma allt, men när det kommer till deras egna kroppar och integritet är det bara de som bestämmer vart gränsen går.

 

Vi avslutar veckorna med att samtala med barnen om vad som är bra och dåliga hemligheter. När skvallrar man och när är det ok att berätta? Saker som får en att må dåligt är alltid ok att berätta och saker som man blir glad av är bra hemligheter, till exempel överraskningar och presenter. Det är ok att berätta sådant som får dig att må dåligt oavsett vad någon annan säger, barn som vuxen. Det finns alltid någon som vill lyssna.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback