Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema energi - v.46 - Lilla Älgen

Skapad 2019-11-08 10:13 i Fsk Lek & Lär Förskolor
Förskola

Innehåll

Tema Energi - Lilla Älgen v.46

 

Syfte

Utifrån målen från läroplanen för förskolan ska barnen få möjlighet att utveckla;

-         ett […] ordförråd samt förmåga att […] berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften, (sida 14)

-         […] sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg (s.15)

-         nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära [sida 13]

-         Utbildningen ska ge varje barn möjligheter att utforska, ställa frågor och samtala om företeelser och samband i omvärlden och på så sätt utmana och stimulera deras intresse för hälsa och välbefinnande samt för hållbar utveckling. [sida 10]

De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för ska ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av utbildningen. [sida 16]

 

Mål

-         Att vi ger barnen möjlighet att delta i aktiviteten

-         Att vi ger barnen möjlighet att dela med sig av sina tankar

-         Att pedagogerna är uppmärksamma på barns frågor och teorier om hur barnen tänker kring vatten och solljus som energi

-         Att ge barnen möjlighet att lära sig med olika uttryckssätt

 

Fokusområde

Energi – Vatten och solljus

 

 

Genomförande

Material som behövs till aktiviteterna: En lärplatta till att dokumentera med och se film ifrån, muggar med olika innehåll, leksaksälgen, isblock och tändare.

 

Måndag

Vi samlas i gympasalen på golvet och visar upp Leksaks-Älgen som är driven av en solcell. Efter en diskussion om vad som händer om vi människor inte får ljus släcker vi ner hela rummet för att få ett så mörkt rum som möjligt. Vi sitter stilla på våra platser och berättar om upplevelsen. Efter detta gör vi av med lite energi genom att använda materialen i gympasalen till att träna våra grundmotoriska rörelser.

 

Tisdag

Alla barn samlas på Lilla Älgens samlingsmatta där vi reflekterar över begreppet energi i förhållande till vattnet och vad vi behöver för vår kropp ska överleva. Vi lyfter frågorna; ”Vart kommer vattnet ifrån?” och ”Vilket vatten kan man dricka?” Vi antecknar barnens teorier och lyfter dessa på onsdagen i samband med den film vi ska kolla på. Efter detta har pedagogerna fyllt upp muggar med olika innehåll som barnen får pröva dricka (salt, socker och spökvatten (några droppar mjölk med vatten). Vilken av dessa ser godast ut och vilken smakar bäst?

 

Onsdag

Vi sitter på samlingsmattan på Lilla Älgen och pratar om vad vi gjorde under gårdagen. Därefter kollar vi på en film om dricksvatten. Pedagogerna har förberett två isbitar, där en är av rent vatten och en blandat med smuts. Vi smälter båda isblocken och observerar resultaten. ”Vilken tror ni man kan dricka av dessa?”

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: