Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Cykeltrafik

Skapad 2019-11-11 16:46 i Nyckelpigans förskola Helsingborg
Förskola
Symboler vi stöter på i vår cykeltrafik.

Innehåll

Målen som berörs och som undervisningen i aktiviteterna vilar på är:

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

  • förmågan att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra.
  • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler.
  • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap.

 

Barnen visar ett stort intresse för att cykla men ibland blir det konflikter därför tänkte vi introducera barnen för hur man cyklar och varför. Temat är Cykeltrafik och aktiviteten kommer att vara Symboler vi stöter på i vår cykeltrafik. Vi leder barnen i undervisningen på ett medforskande sätt. Som förskollärare vill vi främja barnsutveckling att bli fungerande och välmående samhällsmedborgare. Vi vill under denna aktiviteten introducera barnen för vad en del av en hållbar livsstil innebär med fokus på exempelvis konsumtionsmönster. Vad händer om vi " crashar" cyklarna in i varandra, in i staketet, cyklar på varandra eller på våra saker? Detta vill vi introducera barnen för ur ett barns perspektiv, i detta fall: Hur cyklar vi på vår förskole gård och varför? Vilka vägmärkessymboler behöver vi för att underlätta vår cykeltrafik?

Mål

Vi vill med dessa aktiviteterna utveckla barnens förståelser för symboler och dess betydelse men främst att förstå sin roll i ett samband och vad ens handlingar kan få för konsekvenser.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: