👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Den magiska dörren

Skapad 2019-11-14 15:34 i Säteriskolan Härryda
Planering och matris för den magiska dörren
Grundskola 4 Svenska
Den magiska dörren är ett skrivprojekt vi ska arbeta med i tio veckor. Vem eller vad döljer sig bakom dörren?

Innehåll

Syfte

Syftet är i huvudsak att öka och förvalta skriv- och berättarlusten hos eleverna. Jag  väver in passande moment i kapitlen som med arbetets gång kommer att berika elevernas skriftspråk.

Eleverna övar en hel del i att bearbeta sina texter. De ska se till att förutsättningarna som anges finns med samt få hjälp med att utveckla och förädla texten efter förmåga.

 

Mål

Vi ska skriva en egen berättelse som kommer att knytas ihop till en egen bok när vi är klara.

 

Arbetets gång

Tid: 2x60 minuter i veckan i 10 veckor.

★ Varje kapitel inleds med noggranna instruktioner om vad som skall vara med i kapitlet. Jag läser förutsättningarna och ger bland annat exempel från annan litteratur.

Visar tips på bilder som kan sätta igång fantasin med att skapa sin bild till sin text.

 

Ämnesövergripande arbete med bild, då vi kommer att arbeta med att måla bilder som passar till varje kapitel.

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  4-6
 • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  Sv  4-6
 • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  Sv  4-6
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
  Sv  4-6