Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Namngeografi och kartkunskap

Skapad 2019-11-15 13:31 i Brattebergsskolan 7-9 Öckerö
Grundskola 7 – 9 Geografi
Kartkunskap med namngeografi och förståelse för karta och symboler.

Innehåll

Presentation av ämnesområdet

Vi kommer under veckorna 48-50 arbeta med kartor. Tanken är att ni ska få en en god bild av namngeografi och kartsymboler. Ni ska bland annat producera en egen karta och vi kommer även att göra kartanalyser.

Vi kommer att testa kartkunskaperna under veckorna fram till jul. Med metodiskt arbete på lektionstid kommer ni att hinna lära er det mest på lektionstid.

Testa av de olika världsdelarna sker följande datum:

Europa v.49

Nord- Sydamerika v.50

Asien och Afrika (länder och huvudstäder) v.3

 

Undervisning

I undervisningen kommer vi att

- Öva på namngeografi

- Öva på kartsymboler

- Göra egna kartor

- Studera olika kartorUppgifter

  • Namngeografi och kartkunskap åk7

Kopplingar till läroplanen

  • kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,
    Gr lgr11
  • Syfte
  • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
    Ge

Matriser

Ge
Bedömningsmatris enligt kunskapskraven för Geografi, Brattebergsskolan åk 7-9

F-nivå
E-nivå
D-nivå
C-nivå
B-nivå
A-nivå
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt. Eleven för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt. Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt
Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: