Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse till musik åk 1-2

Skapad 2019-11-18 10:50 i Fruängens skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 1 – 2 Idrott och hälsa
Inom arbetsområdet rörelse till musik kommer du få lära dig om takt och hur du rör dig till musik. Du kommer även få prova på att uttrycka dig själv och olika känslor genom rörelse. Vi kommer att arbeta enskilt, i par och i mindre grupper och röra oss till musik med och utan digitala verktyg.

Innehåll

Detta område kommer att pågå mellan v.46 till V.48

 

Syfte

Syftet med området är att eleverna ska utveckla en allsidig rörelseförmåga och intresset att vara fysiskt aktiva. Eleverna ska få kunskap om vad takt är för något och att kunna röra sig i takt till olika sorters musik. 

Lektionsinnehåll

Under lektionerna kommer du att få prova att dansa olika danser, både färdiga koreografier samt övningar där du får använda din fantasi och sinnesstämning för att röra dig till musiken. 

Vad kommer att bedömas?

- Hur aktivt du deltar och försöker dig på de olika rörelserna

- Hur väl du kan anpassa rörelser till olika takt och musik

- Hur väl du kan samspela med kamrater i olika danser

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  Idh  1-3
 • Enkla lekar och danser och deras regler.
  Idh  1-3
 • Takt och rytm i lekar, danser och rörelser till musik.
  Idh  1-3

Matriser

Idh
Rörelse till musik åk 1-2

Rörelse till musik

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Takt och rytm
Du behöver utveckla din förmåga att i danser och rörelse till musik anpassa dina rörelser till takt och rytm. Detta gör du bäst genom att delta på lektionerna, lyssna noga på musiken, identifiera musikens takt och rytm och därefter med enkla rörelser försöka röra dig till musiken.
Du kan till viss del anpassa dina rörelser till musik och olika danser samt till takt och rytm. Fortsätt träna på att identifiera takt och rytm i låtar och försök att utveckla dina rörelser så att både armar och ben rör sig koordinerat och i takt med musiken.
Du kan relativt väl anpassa dina rörelser till musik och olika danser samt till takt och rytm. Fortsätt att utmana dig själv genom att välja svårare danssteg och försök att uttrycka dig i ditt dansande.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: