Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 8

Det var en gång...

Fuxernaskolan 7-9, Lilla Edet · Senast uppdaterad: 3 december 2019

I det här området kommer vi att lära oss mer och våra äldsta berättelse - myter och sagor. Vi kommer se hur det påverkat oss och utvecklats med tiden och vi avslutar med att se på en film med sagotema.

Syfte och upplägg

Vi kommer träna förmågan att läsa, förstå och tolka olika texter och också film. Vi fokuserar här på folksagor, konstsagor, sägner och myter och kommer även se på film tillsammans. Vi kommer träna på att tolka texterna, se vilket syfte de har och vilka sammanhang de kommer ifrån. Vi kommer se vad som är typiska drag för sagorna och se på hur de har påverkat mer moderna berättelser.

Vi kommer ha genomgångar av till exempel ord och begrepp, läsa texter, göra muntliga presentationer och göra en filmanalys.

 

Avsnitt i Gleerup

myter

olika typer av sagor

sagoingredienser

Vår arbetsgång i gleerup


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Myt - muntlig presentation
Shrek - filmanalys
Snövit
Hans och Greta
Läsa två valfria sagor

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback