Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Traditioner

Skapad 2019-11-19 15:01 i Björkliden förskola Flen
Förskola
Björklidens traditioner under året.

Innehåll

Mål/Syfte

Att barnen blir medvetna om  och får en förståelse för hur man firar olika traditioner.

Metod/aktivitet

Vi firar halloween, FN-dagen,Nobel, lucia, jul, påsk ,midsommar och födelsedagar.

Vi pratar om varför vi firar de olika högtiderna.

Halloween- Pedagogerna inreder ett ”spökrum”, och de barn som vill, får klä ut sig.Vi sjunger spöksånger, spökar för varandra och  äter sedan någon läskig lunch vid Halloween smyckade bord.

Fn-dagen

Vilka länders flaggor har vi representerade på avdelningen?Pratar med vårdnadshavare vilken flagga som representerar deras hemländer. Vi målar flaggor och tar reda på hur man säger hej på olika språk och vad olika färger heter på dom olika språken b.la.

 Nobel -alla barn får nobelpris och vi dukar fint med vita dukar, kandelabrar och med glas på fot i lekhallen där vi äter Nobelmiddagen.

Lucia-vi firar lucia med luciatåget,vi sjunger lucia/julsånger  tillsammans för föräldrar  och släktingar. Efteråt blir det lucia fika.

Jul- vi har adventskalender på respektive avdelning. Sjunger julsånger.Gör julpyssel. Hela Förskolan äter julmat tillsammans i lekhallen. 

Påsk- påskpyssel. Vi brukar få besök av påskhäxan. .Sedan avslutar vi med gemensam påsklunch tillsammans.

Midsommar- Tillsammans med barnen plockar vi blommor och binder en fin midsommarstång som vi sjunger och dansar runt. Vi avslutar med en god sommarlunch tillsammans, vid bra väder sitter vi utomhus och äter.

Födelsedagar- Fasadflaggan hängs ut vid dörren när någon fyller år för att uppmärksamma födelsedagsbarnet  lite extra. På sin födelsedag får man ha ett extra fint glas och ett fint underlägg till tallriken då vi äter. Självklart sjunger vi också gratulationssången och hurrar om barnet vill.

 Dokumentation 

Unikum, foton, lärväggen,  

Uppföljning/utvärdering -

Efter varje aktivitet.

Kopplingar till läroplanen

  • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
    Lpfö 18
  • sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,
    Lpfö 18
  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: