Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi åk 6

Skapad 2019-11-20 08:09 i Pilevallskolan F-9 Trelleborg
Europa åk 6
Grundskola F – 9 Geografi
I åk 6 kommer vi studera vår världsdel Europas natur- och kulturlandskap, naturresurser och befolkning. Vi kommer också lära oss hur Europa ser ut på kartan samt namn och läge på länder och viktiga platser.

Innehåll

Bedömning:

Du visar vad du kan när du deltar aktivt under lektionspass och genom att göra och visa arbetsuppgifter. Du kommer också att få göra några läxförhör i namngeografi samt en slutuppgift där du får använda kartor och tabeller för att analysera och jämföra Europas länder och utveckling. Prov och olika praktiska moment.

Tidsplan / Lektionsplanering:
Vi kommer att jobb med geografin fram till jullovet Ht19

Språkmål:

Jömföra, likheter och skillnader, orsak och konsekvens,resonemang och källor och källkritik

Begreppslista:

Bukt,Sjö,Ö,Stad,Vik,Älv,Å,Kulle,Flod,Fjäl

 

Syfte

Genom undervisningen om Europas länder ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Centralt innehåll

 

Matriser

Ge
Geografi åk 6

Geografi Europa

Insats krävs
E
C
A
Natur- och kulturlandskap
Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Landskap, resurser & befolkning
I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven förhållandevis komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
Kartor, källor, metoder och tekniker
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt.
Namngeografi
Eleven har grundläggande kunska­per om Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: