Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kroppsstyrka år 7 HT-19

Skapad 2019-11-21 11:16 i Forssaklackskolan Borlänge
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Under detta moment kommer vi att prata om styrketräning, säkerhet och teknik och testar på olika typer av kroppsstyrka. Eleverna får sedan i grupp sätta ihop en tabata eller en cirkelträning som de redovisar i tvärgrupper.

Innehåll

Upplägg

Vi kommer att starta detta momentet V48 och avsluta momentet V50. De två första passen kommer vi lärare ha genomgångar och eleverna kommer att få prova på olika typer av kroppsstyrka. Pass 3 och 4 kommer eleverna bli indelade i grupper där de tillsammans ska göra en egen tabata/cirkelträning baserat på kroppsstyrka. Pass 5 och 6 kommer de att få redovisa sina övningar i tvärgrupper.

Tabata och cirkelträning

Tabata är en träningsform som bygger på högintensiv träning 20 sek. aktivt och 10 sek. vila/byta station/övning. Cirkelträning kan ha väldigt olika upplägg och vi har valt 40 sek. aktivt och 20 sek. vila/byta station/övning.

Inlämningsuppgift

Grupperna ska skriva i ordning en beskrivning av gruppens tabata/cirkelträning och lämna till läraren innan lektion fem startar. Mall finns under uppgifter nedan. Skall lämnas till lärare innan pass 5.

Innehåll

-Teori om styrketräning. Varför och hur?

-Praktiskt testar på olika kroppsstyrkeövningar.

-Hur man gör och tänker kring träningsplanering och genomförande.

 

 

Uppgifter

  • Kroppsstyrka inlämningsuppgift år 7 HT-19

Matriser

Idh
träningsplanering

Nivå 0
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Planering
Ej uppnått krav
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt planera kroppsstyrketräning.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt planera kroppsstyrketräning.
Eleven kan på ett väl fungerande sätt planera kroppsstyrketräning.
Utförande
  • Idh  E 9
  • Idh  C 9
  • Idh  A 9
F Ej uppnått mål
Eleven kan utföra kroppsstyrketräning på en enkel och grundläggande nivå och kan förklara och leda gruppen på en enkel och grundläggande nivå.
Eleven kan utföra kroppsstyrketräning på en relativt utvecklad nivå och kan förklara och leda gruppen på en relativt utvecklad nivå.
Eleven kan utföra kroppsstyrketräning på en väl utvecklad nivå och kan förklara och leda gruppen på en väl utvecklad nivå.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: