Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Djungelns planering ´Mitt avtryck´

Skapad 2019-11-25 10:04 i Trädgårdens förskola Helsingborg
Förskola
Vi arbetar med hållbar individ och min identitet. I vår undervisning lyfter vi in språk, matematik, naturvetenskap, rörelse och teknik på ett lekfullt sätt. Vi arbetar med ett tydligt värdegrundarbete utifrån vår likabehandlingsplan och barnkonventionen.

Innehåll

Vad är syftet/ målkriteriet?

Vårt mål i arbetet ´Mitt avtryck´ är en del i projektet med Hållbar individ där vi vill stärka barnet och ge dem redskap att skapa sin egen identitet.

  • Att våga prova nya saker och känna en tillit till sig själv
  • Jag är en viktig del i vår verksamhet

Att få ge uttryck av vem JAG är och hur mitt avtryck ser ut. Att JAG är viktig och att andra lyssnar på det jag säger även om jag inte alltid får som jag vill. Vi som pedagoger arbetar med stärka barnet till att våga delta, prova nytt och visa andra till att jag kan om jag vill. Skapa ett egenvärde då jag tror på mig själv och min förmåga. Det vill vi arbeta vidare med under våren.

Hur följer vi upp undervisningen idag utifrån tidigare analys?

Under hösten gjorde vi ett handavtryck i trolldeg för att visa jag och mitt avtryck. Vid första tillfället fick barnen i en mindre grupp prova på det nya materialet genom att känna och leka med trolldegen i en del att känna tillit till sin förmåga. Vid andra tillfället pratade vi om vem jag är och att vi skulle göra handavtryck i trolldegen som en tavla för att visa vårt alldeles egna speciella avtryck. När tavlan sedan har torkat till det tredje tillfället får barnen välja en eller två färger att måla sin tavla i som är en del av dem och deras identitet. Detta ska barnen få prova på nu under vårterminen också.

Undervisningen och aktiviteterna planeras kontinuerligt mellan tillfällena utifrån barnens respons och hur vi ska utmana dem vidare genom aktiviteterna och språket. 

Vilka strävansmål har vi i åtanke vid undervisningen? Max två mål (tagga in)

  • Vi vill att barnen ska utveckla sin identitet och känner trygghet i den,
  • Vi vill stärka barnen till att vara sig själv och bygga sin självkänsla

Vem ansvarar för genomförandet av undervisningen?

Mia tillsammans med Jenny

Vem ansvarar för dokumentationen?

Jenny och Mia

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: