Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Fö7 Vatten och Luft - Nu blir det Tufft ht19

Förslövs skola F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 13 januari 2020

Utan vatten eller luft finns inget liv. Men vad är vatten och luft egentligen? När du hoppar fallskärm utnyttjar du luftens partiklar för att bromsa fallet. När vindkraftverken skapar el så utnyttjar man och luftens partiklars rörelse när de tvingar runt propellrar. Klyver du vattenmolekyler i två delar får du något som är surt och något som är basiskt. Så hur ser då dessa små partiklar ut? Det kanske inte alltid är så lätt att förstå men vet du det kan du förstå otroligt många fenomen omkring dig.

Syfte - förmågor från kursplanen:

Du tränar din förmåga att förstå kemiska processer och ämnen i naturen och beskriva dessa med kemins begrepp och modeller. Dessutom tränar du din förmåga att laborera praktiskt och skriva argumenterande texter till laborationerna dvs laborationsrapporter med fokus på förståelse och förklaringar.

 

Konkretisering av målen – detta visar du genom att:

Du visar din förmåga att följa en planering, använda labbutrustning och dokumentera undersökningar genom att genomföra ett antal laborationer och dokumentera resultatet. Framförallt är det viktigt att formulera en frågeställning och kunna dra slutsatser. 

Du visar din förmåga att förstå hur vattnets egenskaper kan förklaras på partikelnivå genom att i rapporter förklara dina observationer och viktig begrepp tex neutralisation. 

 

Bedömning – dessa förmågor kommer att bedömas:

Din förmåga att genomföra en laboration säkert och med dokumentation

Din förmåga att förklara dina observationer speciellt på partikelnivå det vill säga på atom- och molekylnivå.

 

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

Du kommer att arbeta med att göra olika typer av laborationer för att träna din praktiska labbförmåga. Dessutom gäller det att ha koll på varför man gör labben och sedan förklara svaret. Du får skriva korta labbrapporter med den viktigaste informationen.

Vi kommer att använda dator simuleringar (Phet simulations) för att förstå begrepp och skaffa kunskap om olika fenomen.

 

Begrepp

Vatten, atomer, molekyler, luft, gaser, syre, Partikelmodellen, Syror/baser, pH, kemiska reaktioner.

 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten ur miljö- och hälsosynpunkt.

Separations-och analys metoder, till exempel destillation och identifikation av ämnen.

Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Naturvetenskapliga Förklaringar
Samband UnderSökes
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback