Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ritning hus

Skapad 2019-11-26 11:14 i Ättekullaskolan Helsingborg
CAD-program
Grundskola 7 – 9 Teknik
Lära sig använda CAD-program och hur det fungerar.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, till exempel armering och balkformer.
  Tk  7-9
 • Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.
  Tk  7-9
 • Hur digitala verktyg kan vara stöd i teknikutvecklingsarbete till exempel för att göra ritningar och simuleringar.
  Tk  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.
  Tk  E 9
 • Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
  Tk  E 9
 • Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.
  Tk  E 9

Matriser

Tk
Ritning hus

Rubrik 1

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1
Eleven genomför ett konstruktionsarbete genom att undersöka och pröva möjliga lösningar , genom en fysisk modell.
Du väljer en bro eller husmodell och försöker bygga den genom att använda någon konstruktionsprincip.
Du väljer en bro eller husmodell och försöker bygga den genom att använda minst två konstruktionsprinciper. Du motiverar ditt val av princip i loggboken
Du väljer en bro eller husmodell och försöker bygga den genom att använda minst tre eller flera konstruktionsprinciper. Du gör en välutvecklad motivering till ditt val av konstruktionsprinciper i loggboken.
Ny aspekt
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Du skriver en loggbok med tre eller fler inlägg där du beskriver din arbetsprocess. Du gör någon fundering på varför du väljer den arbetsmetoden och konstruktionsprincipen.
Du skriver en loggbok med tre eller fler inlägg där du utvecklat beskriver din arbetsprocess. Du visar att du har funderat på om detta är den bästa sätten att bygga på Du förklarar utvecklat varför du väljer den arbetsmetoden och konstruktionsprincipen.
Du skriver en loggbok med tre eller fler inlägg där du välutvecklat beskriver din arbetsprocess. Du visar att du har funderat på om detta är den bästa sätten att bygga på, med flera kommentarer genom arbetet. Du förklarar välutvecklat varför du väljer den arbetsmetoden och de konstruktionsprinciperna.
Ny aspekt
CAD program
Du använder programmet för att rita ett hus som man skulle kunna bo i, men glömmer någon detalj som toa eller sovrum eller fönster
Du använder programmet för att rita ett hus på ca 100-200 kvadratmeter. Du har med de nödvändiga egenskaperna för ett hus som man kan bo i. Dörrar fönster där det behövs, toalett, sovrum och kök
Du använder programmet för att rita ett hus på ca 100-200 kvadratmeter. Du har med de nödvändiga egenskaperna för ett hus som man kan bo i. Dörrar fönster där det behövs, toalett, sovrum och kök. Du möblerar ditt hus och tänker på extra detaljer ex tvättmaskin, kaffekokare, öppen spis.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: