Skolbanken Logo
Skolbanken

Högläsning på Gröna äpplet

Norra Förskolan Äppelgården, Rättvik · Senast uppdaterad: 2 oktober 2020

Högläsning har under året varit ett av kommunens prioriterade mål. Vi på Gröna äpplet arbetar med högläsning i olika former för att utveckla språk och läslust bland barnen.

Nuläge

Barnen på Gröna äpplet är i åldrarna 1-3 år, vi ser redan nu att flera av barnen har ett stort intresse för att titta i böcker och att lyssna när vi pedagoger läser. Ett varierat utbud av böcker finns redan tillgängliga för barnen, på en hylla vid vår soffa. Vi har tillgång till digitala böcker genom appen Polyglutt.

Mål

  • Utveckla intresset för böcker i olika former
  • Stimulera barnen till boksamtal genom att utveckla barnens fantasi och föreställningsförmåga, talspråk, ordförråd, berättande och förmåga att uttrycka tankar.

Syfte

I förskolans reviderade läroplan finns högläsning med, det står att "Barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter".

Genomförande

Vi ska projektera böcker på väggen för att tillsammans skapa stunder för bokprat, reflektion och möjlighet att kunna uppleva boken med hela kroppen.

Innan vilan läser/ (går på bild promenad) vi hög för barnen eller berättar en flanosaga eller polyglutt. Polyglutt är en flerspråkig digital bilderboktjänst för förskolan, som kommunen köpt in som ett extra verktyg att arbeta med för språkutveckling och litteratur i förskolan.

Vi läser också spontant under dagen med barnen böcker men vi har även satt upp boken (knacka på) på väggen, där är det en glasslåda som man öppnar dörren (locket) på och tittar in samtidigt som man kan läsa sagan.

Böcker och en läsplatta med appen polyglutt är alltid tillgänglig för barnen i vår bokhylla.

Dokumentation  

På förskolan kommer vi att dokumentera med text och bild.

Utvärdering och reflektion

Sker kontinuerligt i arbetslaget.

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback