Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Insekt eller spindel i trä och andra material

Skapad 2019-11-28 09:33 i Palmbladsskolan Uppsala
Grundskola 8 – 9 Slöjd
Välj en insekt eller spindel som intresserar dig och tillverkar den av trä i kombination med metalltråd eller även tyg. Gör dig först lite bekant med den och gör sedan en modell av den där du framhäver de mest karakteristiska dragen. Du får använder din fantasi i hur den ser ut.

Innehåll

Insekter och spindlar är en viktig del i våra ekosystem. Det finns nästan 1 miljon olika arter i världen. De ansvarar bl a för en stor del av pollineringen av våra växter, är näringsbas till fåglar eller andra djur eller livnär sig på andra insekter och håller så populationen i schack. 
Är det en särskilt insekt du intresserar dig för? Letar efter information till din insekt på nätet. Hur ser den ut, vad är karakteristiskt för den, vad äter den, var lever den, vilken uppgift har den i ekosystemet? 

Syfte 

Är att bli lite mer förtrogen med insekter och tillverka en genom att kombinera olika material. Ofta är vi lite rädd för de eller ser de inte ens. De är ju ofta så små. Du ska använda olika tekniker som såga, raspa och tälja samt kombinera olika material .

Arbetsbeskrivning 

Tillverkar en insekt där du kombinerar trä och ståltråd eller kanske även tyg. Kroppen i trä; ben, vingar och tentakler i ståltråd. Eller använd tyg för att spänna över vingarna eller sätta fast på kroppen. Du behöver inte exakt avbilda en viss insekt utan du kan låta fantasien svävar ganska fritt. Kanske fascineras du av dess ögon eller ett visst mönster på kroppen eller kanske de specielle vingarna. Försök att jobba fram det som du tycker är det mest karakteristiska. 

Börjar arbetet med att informerar dig om den insekt du har valt. Gör sedan en ritning av insekten uppifrån och från sidan.  
Träet du arbetar med är lind som är ett mjukt träslag. Först formas trädelen av din insekt med såg och rasp. Därefter gör du finarbetet genom att tälja med täljkniv. Trästycket ska vara minst 10 cm lång för att kunna hålla den bättre när du täljer. Sedan ska du använda metalltråd av olika tjocklek (0,5, 1, 1,5 eller 2 mm) till vingar, ben och tentakler. Du fäster dessa genom att borra hål i träkroppen. Använd samma borrgrovlek som grovlek på metalltråden. Måla dock kroppen först innan du sätter på metalldelarna. Sedan kan du även måla metalltråden 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
  Sl
 • välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
  Sl
 • analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och
  Sl
 • Centralt innehåll
 • Metall, textil och trä, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
  Sl  7-9
 • Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
  Sl  7-9
 • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.
  Sl  7-9
 • Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter.
  Sl  7-9
 • Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sl  7-9
 • Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.
  Sl  7-9
 • Design, konsthantverk, hemslöjd och andra slöjdformer i det offentliga rummet.
  Sl  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: