Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hitta Vilse

Skapad 2019-12-01 12:23 i DBV Jörlanda Stenungsund
Förskola
Hitta-vilse är ett koncept för barn som kommit vilse. Vilse ger barn redskap för vad dem kan göra om de tappas bort av en vuxen. Vilse skapar detta med hjälp av ”Hitta-mig-lättare-knep”. Hitta-vilse ger barnen metoder hur de kan hantera situationer där rädsla, hunger och kyla kan spela in. Vi kommer att arbeta med ”De tre gyllene reglerna” som är ”Krama ett träd”, ”Synas och höras” samt ”Hålla värmen”.

Innehåll

BAKGRUND

Vi går med jämna mellanrum ut i skogen, "Hitta - vilsestigen” under vårterminens gång. Vi lyssnar på Vilsesagan och repeterar ”De tre gyllene reglerna” så vi håller det färskt i minnet.
Vi använder oss av Vilse för att lära barnen hur man lättare kan hantera en eventuell situation där man blivit borttappad. Vilse vill att barnen ska lära sig Hitta-mig-lättare-knep utifall att man blir borttappad av en vuxen under sin vistelse på förskolan, eller hemma. Vilse vill förmedla till barnen hur viktigt det är att stanna på en och samma plats och att hålla sig sysselsatt tills man blir hittad av en vuxen. Vilse vill lära barnen att "Stanna på en plats", "Hålla värmen" samt "Synas och höras". Dessa tre huvudpunkter är för att öka chansen att bli hittad så snabbt som möjligt.
Vi kommer att utföra aktiviteter i skogen samt i närmiljö,  barnen får arbeta i ett häfte som är utformat för uppgiften. Under perioden som vi arbetar med Hitta Vilse arbetar vi även mot målen i Förskolans Läroplan.

MÅL

Våra mål är att barnen ska känna sig så pass trygga om de blivit borttappade att de inte får panik utan istället kan sysselsätta sig med det de olika stegen i "Hitta - Vilse" handlar om. Då vi är i olika miljöer anser vi att det är viktigt att barnen lär sig dessa viktiga steg då de kan vara avgörande för hur barnet klarar sig.

METOD - GENOMFÖRANDE

Det finns ”Hitta-Vilsestig” som vi kallar vår skogspromenad nu när vi har kursen, där vi går igenom alla moment med hjälp av en text som vi pedagoger utgår ifrån samt ett antal bilder som vi kan ställa ut i stigen . Vi lyssnar på Vilse-sagan, sången och barnen får färglägga Vilse samt arbeta i häftet.
Vi kommer främst att arbeta med ”Vilsematerialet” under vårterminen så barnen lär sig om ”Hitta-Vilse” och dess metoder.
Vi kommer att arbeta utifrån dem tre gyllne reglerna som är "Krama ett träd", "Hålla värmen" och "Synas och höras".
Vi kommer att samtala med barnen om hur och varför Vilse vill förmedla detta till barnen. Varför det är viktigt att stanna på en plats i sökandet av borttappat barn. Vi kommer att lyssna ”Vilsesagan” och barnen får praktiskt utöva ”De tre gyllene reglerna”.
Vi kommer att prata om saker som man kanske har på sig och som man kan använda sig av om man blivit borttappad. Visselpipa, reflex, näsdukar etc.
Vi visar barnen hur man håller värmen genom att man drar upp dragkedjor i kläderna, sätter på sig mössa, vantar etc. Vi gör olika stopptecken, t.ex. lägger tre pinnar på rad på en stig eller väg och hänger upp ”konstiga" föremål (reflex, skräp etc.) i trädet för att lättare synas.

DOKUMENTATION

Vi kommer främst att dokumentera genom unikum och vi har även väggdokumention om vårt arbete kring ”Hitta-Vilse”.
Vad dokumenterar vi?
Vi dokumentera gruppens aktiviteter och även det enskilda barnets utveckling och lärande.
 
UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: