Skolbanken Logo
Skolbanken

Att låta

Hamre förskola, Åre · Senast uppdaterad: 3 december 2019

Alla låter, barn låter också. Genom att höras på olika sätt kommunicerar vi med varandra och vi kommuniceras också via tingen; en pinne mot en trädstam låter, ett tåg tutar i fjärran, signalen från järnvägsövergången talar om att tåget snart passerar. Från förskolegården hörs svagt ljuden av barnen och en sopbil tutar för att varna för att den backar. Ljudbilden ger oss mycket information av det vi ser och det vi inte precis just nu kan se. Hur utforskar barnen ljuden? Vad får de för gensvar på sitt ljudgörande?

Barn och ljud finns ofta på samma ställe. När vi valde bland verben (...att...) lade vi märke till att det inte alltid är lätt att få med bara ”att låta” eller bara ”att snurra”, ”att nå” eller ”att gömma”. Ofta blir något som snurra också ett ljud. Ett ljud som får både barn och vuxna att ge respons....

När man pratar och sjunger låter man och våra barn är inne i en intensiv period av att ta till sig det talade språket och de börjar så smått sjunga. Vi har flera eritreanska barn och de hade med sig sången Broder Jakob och den sjöng vi idag på vilan för att lugna en liten som skulle somna. En annan tvååring sjöng med, en som inte pratar så många ord men som sjunger alla ord med klar stämma!

https://youtu.be/p2G9JgPpB70

https://m.youtube.com/watch?v=W8FVf0aE2oY
 https://m.youtube.com/watch?v=Lq29PX3auKM

https://m.youtube.com/watch?v=Rs8ftw3yXzc

https://m.youtube.com/watch?v=HEJgoaL6WP0


Läroplanskopplingar

får förutsättningar för att utvecklas, leka och lära och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga,

får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback