3.Hur gör vi?
Process
Vi kommer att använda oss av följande verktyg i processen.
· Lärplattan för att dokumentera och återkoppla till barnen vad det är vi har lärt oss.
· Bilder och foton för att dokumentera på väggarna så barnen kan komma och titta och kommunicera med varandra.
· Planerade undervisningssituationer som motiverar barnen att hitta nya nyfikenhetsfrågor eller intressen.
· Samlingar för återkoppling av lärande/ undervisningssituationer.
· Nytt lekmaterial som ett komplement till leken och utklädsel för att barnen ska få möjlighet till att hitta nya ordbegrepp och för att leken ska utvecklas.
· Tankekarta för att få ner deras synpunkter t.ex vad vi leker, hur vi ska ha det i lärmiljön.
· Pedagogerna som är aktiva i leken och samspelet med barnen.
· Unikum- vårt nya pedagogiska verktyg för dokumentation och planering.
Vår plan är att arbeta i mindre grupper och börja med att introducera nytt lekmaterial. Detta kommer ske i den planerade undervisningen för att barnen sedan ska få möjlighet att leka och använda materialet när det leker olika rollekar. Pedagogerna gör barnen delaktiga genom tankekarta och får ner deras synpunkter hur vi ska ha det. Genom leken vill vi på ett lustfyllt sätt introducera yrken som barnen känner igen. Vi benämner och sätter ord på olika yrken som t.ex kock, polis, doktor och förskollärare.
Pedagogerna deltar aktivt i leken för att introducera nytt material, stödja barnen i samspelet och kommunikationen. I den planerade undervisningen kommer barnen delta i utifrån deras behov och intressen.
Planera och motivera aktion
Vi har sett att barnen är mer i intresserade av leken i hemvrån och vill utveckla leken med olika lekmaterial. Vi ser också att de har ett behov av att leka tillsammans. Vi vill tillsammans göra barnen delaktiga i att skapa lärandemiljöer som inspirerar till mer lek, samspel och kommunikation. Vår fokusområde/utvecklingsområde kommer därför handla om kommunikation och skapande i leken.
September-oktober
Vi kommer att dela in barnen i tre grupper. Två grupper kommer vara inne och en ute när vi gör aktionen. Pedagogerna ger varandra olika ansvarsområden men fokus kommer att vara på att utveckla leken. Tanken är att alla barn ska få möjlighet att få prova på olika aktiviteter i mindre grupper. I detta ingår lek och samspel, skapande med olika tekniker både inne och ute.
Grupp 1 har utomhuspedagogik. Tar vara på höstens natur och färger.
Grupp 2 har skapande inne. Använda olika tekniker i målandet.
Grupp 3 Lärmiljön inne. Lek- kommunikation och samspel i hemvrån.
Från och med november blev det en ny organisation på Lyckan. Lyckan har delats in i Lyckan 1 och Lyckan 2. Arbetet kommer fortsätta vidare i de nya grupperna som barnen ingår i.
Resonera kring valda verktyg i processen
Eftersom vi har barn med flerspråkighet så är vårt verktyg vårt förhållningsätt, en aktiv pedagog som stödjer barnen i leken och utveckla barnen olika förmågor i leken. Att ge barnen ett språk och nya ordbegrepp som de kan använda sig av i leken. Lärplattan kommer användas som ett pedagogiskt verktyg i den planerade undervisningen i form av pedagogisk reflektion tillsammans med barnen och dokumentation. Tankekarta är ett komplement för att synliggöra barnens tankar och reflektioner i processen. Vårt nya pedagogiska verktyg Unikum som vi kommer ta del av kommer det göras kontinuerliga dokumentationer om processen.