Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planering - Jul

Skapad 2019-12-04 11:36 i Ensittarevägens förskola Partille
Förskola
Tradition jul

Innehåll

Vi gör en liten paus i vårt musiktema för att introducera traditionen jul för barnen. För vissa barn är det kanske den första gången som de möter denna traditionen.

Förutom att prata om vad tradition är så kommer vi: 

- Öppna Solrosens julkalender varje dag under de dagar i december som vi är här. Bakom varje lucka finns en QR-kod som barnen får scanna och som är länkad till antingen ett klipp om vinter eller jul, ett tecken i jultema eller en julsång.

- Fira Lucia tillsammans med hela förskolan där de äldre barnen kommer att sjunga för de yngre. Det är valfritt om barnen vill komma utklädda eller inte.

- Tiden innan Lucia kommer vi på avdelningen att öva på de sånger som barnen ska sjunga för att ta del av den traditionen.

- Vi kommer även att prata om Lucia och de olika karaktärerna som finns i ett luciatåg, så som tomtenisse, stjärngosse, sockerbagare, pepparkaksgubbe eller tärna. Detta kommer vi främst att göra genom att läsa en saga med Babblarna där de olika Babblarna är en karaktär ur ett Luciatåg.

- Barnen kommer att få julpyssla och detta år har vi valt att barnen ska få skapa en julgran i miniatyr. Vi har koner som de ska få måla och sedan pynta med glitter och "julgranskulor".

 

MÅL:

"I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv - värden, traditioner och historia, språk och kunskaper - från en generation till nästa".

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: