Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7

Sagor - Det var en gång

Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 19 oktober 2022

Så levde de lyckliga i alla sina dagar! Följ med på den spännande resan mot det lyckliga slutet!

Vad ska vi göra?

Sagor är en typ av berättelse som återfinns i alla kulturer. Ofta finns det ett budskap i sagan som är lika mycket riktat till vuxna som till barn. Dessa budskap ska vi titta närmare på samtidigt som vi lär oss mer om hur sagorna är uppbyggda. 

Vi kommer att läsa sagor och se filmatiseringar av sagor från olika delar av världen. Vi uppmärksammar typiska "sagodrag", mönster och återkommande inslag. I slutet av perioden finns det tid att göra en egen saga eller bättra på en som redan finns. 

Resurser:

Fixa texten 1 s 60-73. Mönstertext och uppgifter

Diverse animerade sagor på Youtube

Ord och begrepp att ha koll på:

Folksaga. Saga som återberättats i en lång tradition.

Konstsaga. Saga som har en känd författare.

Fabel. Saga med djur i huvudrollerna.

"Det var en gång för länge sedan i ett avlägset land..."  Att det inte finns någon exakt angiven plats eller tid gör det lättare för läsaren/lyssnaren att själv fantisera

Huvudpersonen. Oftast en ung pojke eller flicka, rik eller fattig

Uppdraget. Det problem som huvudpersonen måste lösa.

Sagofigurer. Tomtar, troll, häxor, trollkarlar, alver, älvor, tomtar, feer mm

Otroliga händelser. Magiska saker, förtrollningar och förvandlingar. 

De magiska talen: tre och sju

Det goda segrar över det onda

 

Du utvecklas och bedöms efter din aktivitet under lektionerna och ditt arbete med den "egna" sagan. 


Läroplanskopplingar

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss säkerhet. Eleven för enkla resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också grundläggande kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Eleven skriver olika slags texter med relativt god språklig variation, fungerande struktur och innehåll samt relativt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt och visar god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med god säkerhet. Eleven för utvecklade resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också goda kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med mycket god säkerhet. Eleven för välutvecklade resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också mycket goda kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Sagor - Det var en gång
Uppgifter
Egen saga

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback