Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skapande

Skapad 2019-12-05 15:21 i St Mellby förskola Alingsås
Förskola
Skapande

Innehåll

Syfte 
Genom att erbjuda ett kreativt och fantasifullt skapande, med olika verktyg och material, kan alla barn öva sig och lägga grunden för sin finmotorik samtidigt som de får uppleva skaparglädje.
 

Mål

Alla barn ska få pröva på allt som vi erbjuder om de så önskar. Barnen ska få känna att de kan och klarar av sina olika " uppdrag" efter sin egen förmåga. Pedagogerna leder, stöttar och uppmuntrar barnen. Barnen ska ha inflytande över sitt eget skapande.

Nuläge och intention

Vi startar upp tårtbiten skapande i vårt lärohjul. Vi ser en stor glädje hos barnen i att använda färg och form. Många barn tycker om att arbeta kreativt och skapa. Vi erbjuder både styrda och fria aktiviteter kring skapande. I och med att vi är i december kommer det att handla mycket om våra jultraditioner i skapandet just nu. Övriga året följer vi årstiderna och andra traditioner. Vi använder oss en del av naturmaterial som barnen själva hämtar in, det blir återbruk av material för en större hållbarhet och vi använder de klassiska skapandematerialen som finns på förskolan.

Barnen övar finmotorik, lär känna olika material, olika färger och tekniker.  Till styrda aktiviteterna har vi sökt inspiration på nätet, bla. Pinterest. 


Genomförande 

Vi har en form av adventskalender varje dag i december, där det finns uppdragskort med bland annat olika julpyssel ,som vi pedagoger har planerat för. Inför vårt adventsmys med familjerna är barnen med och skapar en mysig atmosfär med mossor och pynt. Vi kommer att baka pepparkakor och även ha en trolldeg som doftar pepparkaka. Vi diskuterar med barnen under tiden som vi skapar och låter deras tankar och idéer komma fram och ta form.

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18
 • får ett reellt inflytande över arbetssätt och innehåll.
  Lpfö 18
 • fantasi och föreställningsförmåga,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: