Hjälpfrågor: Samlad beskrivning av nuläget. Till exempel utifrån den dokumentation som vi har. Var befinner vi oss i förhållande till de nationella målen inom utvecklingsområdet?
Vart är barngruppen: Barngruppen har ett stort intresse av djur och bajs. De upptäcktes när vi läste bajsboken och barnen har letat aktiviteter efter bajs när vi har varit i skogen eller på gården.
Vart är vi pedagoger: Vi utforskar tillsammans med barnen där deras intresse är inom djur och bajs.
Hjälpfrågor: Vika mål ska vi arbeta mot inom utvecklingsområdet? Vad vill vi att barnen ska upptäcka/utveckla? Vilka av läroplanens mål är kopplade till utvecklingsområdet?
Vart ska barngruppen: De ska få en inblick i skogens värld. De får upptäcka att det finns liv, djur och natur.
Vilka arbetssätt och metoder ska användas? Hur gör vi barnen delaktiga i processen? Hur dokumenterar vi processen?
Hur gör barngruppen: Barnen får gå iväg till skogen i mindre grupper, max 4 åt gången. De får plocka med sig material att utforska med på avdelningen.
Hur hjälper vi barngruppen: Vi följer barnen, de får bestämma var och hur vi går. Vi försöker väcka nyfikenhet och intresse för skogens värld. Vi har med oss medel att dokumentera med i form av bild och film, som vi senare kan kika på tillsammans. Materialet som de plockat med sig från skogen ska de fått måla på och skapa med.
Hjälpfrågor: Hur blev det gentemot de nationella målen, de genomförda insatserna och de förväntade effekterna? Vad visar barnen intresse för? Hur vet vi det? Vilka lärprocesser är barnen inne i? Hur tar vi processen vidare?
Hur blev det för barngruppen och oss pedagoger:
Under våren kom covid-19 och många förändringar skedde i verksamheten. Utbildningen har fått flyttat ut på gården, och vi pedagoger har gjort det bästa utifrån dessa nya riktlinjer och under de perioder det har varit bortfall i personalstyrkan.
Bajs projektet gled in på insekter under slutet på vårterminen, vi har en hel del insekter på våran gård och i skogen. Vi har tillsammans kollat på insekterna i luppar och kollat efter vad de heter i en insekts bok. Vi har även haft samlingar där vi pratat om olika insekter och vad de är bra för, vad de äter och var de bor. Det har blivit mycket spontana diskussioner kring detta då barnen intresserat sig jätte mycket i detta ute på gården.