Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE01

Texttyper 2019

Bromma gymnasium, Stockholm Gymnasieskolor · Senast uppdaterad: 6 december 2019

Ett moment som innebära att analysera och öva sig i att skriva skriva olika texttyper.

Innehåll och syfte Detta moment handlar om att ni ska öva er i att skriva i olika stilar i olika typer av texter (referat, debattartikel, reportage m.m.). Varje texttyp har sina behov och krav och därför måste man anpassa sitt skrivande efter dem. Momentet kommer även att ta upp bra verktyg för hur man återberättar vad andra har skrivit, hur man lägger upp en bra disposition, hur bilder kan analyseras och användas i texter, samt diskutera hur man gör en bra textanalys.

Lärandemål Det övergripande lärandemålet är att ni ska förbättra er skrivförmåga och bli säkrare på att skriva olika typer av texter, samt förstå att olika texter har olika behov. Ett ytterligare mål är att ni blir säkrare vad gäller texternas formalia och hur de får en bra layout. Slutligen ska ni fundera kring och utveckla hur man kan analysera och använda andra människors texter.

Undervisningen kommer att innebära kortare föreläsningar och sedan arbete med olika texttyper. Ni kommer även att får göra en egen ordlista där ni skriver upp viktiga begrepp. Vi kommer att göra olika typer av analyser av texter och bilder. Ni kommer även att få skriva egna texter av olika slag. Det viktigt att man deltar. Om man missat en lektion så måste man ta reda på vad man missat.

Formativ bedömning av detta moment sker fortlöpande i undervisningen i de uppgifter och texter som vi arbetar med under momentets gång. Varje lektion är ett bedömningstillfälle. I slutet kommer ni även att skriva en egen debattartikel som blir den examinerande uppgiften, tillsammans med de tidigare deluppgifterna

 


Läroplanskopplingar

Skriftlig framställning av texter för kommunikation, lärande och reflektion. Språkriktighet, dvs. vilka språkliga egenskaper och textegenskaper i övrigt som en text bör ha för att fungera väl i sitt sammanhang. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter.

Argumentationsteknik och skriftlig framställning av argumenterande text.

Matriser i planeringen
Texttyper
Uppgifter
Debattartikel

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback