Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Värsta språket

Förslövs skola F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 8 december 2019

Alla ord vi använder har ett ursprung. De är lånade, påhittade eller ärvda. Språket är levande och ändras hela tiden. Vilka ord är modeord idag? Vilka ord var det för hundra år sedan? Vad är det som gör att vårt språk hela tiden förändras? De här frågorna kommer vi besvara i arbetsområdet Värsta språket. Du ska få läsa om hur svenska språket har sett ut genom tider, varifrån vi får våra ord och hur svenskan är släkt med våra grannspråk. Du kommer också få delta i en talkshow/film om språk; våra dialekter, ungdomsspråk, svordomar och slang.

 

Konkretisering av målen

 

 

-När du förbereder och framför en talkshow eller film i grupp visar du att du kan presentera information muntligt med anpassning till syfte och mottagare. 

-När du skriver referat med egna ord visar du din förmåga att skriva olika slags texter med anpassning till språkliga normer och textens typ. 

-När du läser sakprosatexter visar du din förståelse genom att använda informationen i referat och i dina resonemang om olika slags språk och språkets historia / ursprung. 

-När du läser sakprosatexter visar du din förståelse genom att sammanfatta texternas innehåll samt svara på frågor på raderna, mellan raderna och bortom raderna. 

-När du resonerar om språkets ursprung och historia (muntligt eller skriftligt) visar du att du kan se hur olika händelser genom historien har påverkat vårt språk, hur svenskan är släkt med andra europeiska språk samt att du kan se vad som påverkar svenskan idag.

-När vi lär oss om norska och danska visar du att du kan beskriva skillnader och likheter mellan svenska och våra grannspråk.

 

Undervisning

 

-Vi läser och diskuterar kring människan och språket, t ex kring hur språk förändras, olika slags språkbruk och grupper. 

-Vi förbereder talkshows i grupper om dialekter, manligt/kvinnligt språk, ungdomsspråk samt svordomar och slang.

-Vi ser avsnitt av språkserien Värsta språket, läser sakprosatexter och har genomgångar för att lära oss om hur språk förändras samt språkets ursprung och historia.

-Vi tränar på att läsa och förstå sakprosatexter genom att anteckna nyckelord, sammanfatta och resonera utifrån texterna. 

-Vi lär oss om våra grannspråk samt diskuterar vilka likheter och skillnader som finns mellan språken. 

-Vi skriver referat (sammanfattningar) av sakprosatexter. 

-Vi genomför en slutuppgift där du väljer att muntligt eller skriftligt resonera om språkets ursprung och historia. 

 

 

 

Bedömning

-Din förmåga att förbereda och genomföra muntliga framställningar. (matris)

-Din förmåga att skriva referat med anpassning till texttyp och språkliga normer samt bearbeta dina texter (kommentar). 

-Din förmåga att läsa sakprosa genom att sammanfatta det viktiga och resonera med stöd av fakta i texten (kommentar).

-Din förmåga att föra underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag. (Kunskapskravens matris)

-Din förmåga att jämföra svenskan med närliggande språk genom att beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader mellan språken.(Kunskapskravens matris)


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Matriser i planeringen
Värsta språket
Förbereda och framföra en muntlig text
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback