Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

9

Jä vt-22 Fysik Atom- & Kärnfysik

Järnåkraskolan 4-9, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 29 december 2021

Atomfysik är läran om fria atomers fysik, i första hand om egenskaperna hos det elektronhölje som omger atomkärnan. Studiet av atomkärnans egenskaper ingår normalt inte i atomfysiken utan hänförs till kärnfysiken, även om gränsen ibland är svår att dra. Växelverkan mellan atomkärnan och de omgivande elektronerna, vilken ger upphov till hyperfinstruktur hos atomspektra, räknas vanligen till atomfysiken, även om man ur dessa studier får information om atomkärnans egenskaper, såsom spinn och elektromagnetiska moment. Kärnfysik är läran om atomkärnornas struktur och kärnmateriens egenskaper. Henri Becquerels upptäckt av radioaktiviteten 1896 och Ernest Rutherfords hypotes från 1911 om existensen av en tung, positivt laddad kärna i atomens mitt inledde utvecklingen av experimentell och teoretisk kärnfysik, som sedan kom att spela en avgörande roll i 1900-talets fysik. Studiet av det naturliga radioaktiva sönderfallet ger emellertid endast begränsad information om atomkärnornas fysikaliska egenskaper. Det är dessutom en process som inte kan kontrolleras.

Atom- & Kärnfysik

Mål för elev

Du skall utveckla din förmåga att

  • använda kunskaper i atom- och kärnfysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energiproduktion och i synnerhet kärnkraftverkens roll som elleverantör. Du skall förstå hur ett kärnkraftvek fungerar och hur solens energi skapas.
  • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara hur en atom är uppbyggd, vad som menas med radioaktivitet och vilka risker som är förknippade med denna typ av strålning.

Innehåll

  • Energins flöde från solen genom naturen och samhället. Några sätt att lagra energi. Olika energislags energikvalitet samt deras för- och nackdelar för miljön.
  • Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället.
  • Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.
  • Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.
  • Aktuella forskningsområden inom fysik, till exempel elementarpartikelfysik

Genomförande

Genom att vi genomför gemensamma genomgångar, filmer och debatt.

Bedömning

Jag kommer att bedöma din delaktighet vid diskussioner och genomgångar. Du kommer även att få visa vad du lärt dig på ett prov.

Kursplanemål

Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle.
  • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Atom- och kärnfysik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback