Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

9

Sex och samlevnad

Lorensberga 7-9, Ludvika · Senast uppdaterad: 9 december 2019

I detta arbetsområde tittar vi närmare på pubertet, sexualitet, samliv, reproduktion och aktuella samhällsfrågor som handlar om ämnet.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

I detta arbetsområde tittar vi närmare på pubertet, sexualitet, samliv, reproduktion och aktuella samhällsfrågor som handlar om ämnet.

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer främst att lära oss genom att leta information och diskutera i grupp och helklass vad vi hittar. Vi kommer också att skriva korta texter, se korta filmer som vi diskuterar och slutligen sammanfatta vad vi lärt oss genom att tillsammans i klassen skriva en bok om sex och samlevnad.

Vad som kommer att bedömas:

Allt vi gör kommer att bedömas utifrån nedanstående matris över utvalda kunskapskrav i biologi.

Hur du får visa vad du kan:

Skriva korta texter i brevform

Skriva stödord och sammanfattningar inför diskussioner

Diskutera i grupp och klass

Skriva en längre text till den gemensamma boken


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Ludvika Pedagogisk planeringsmall
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback