Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pardans åk9

Skapad 2019-12-09 09:55 i Tunaskolan Lunds för- och grundskolor
Dans kallas rytmiska kroppsrörelser som kan utföras till musik. Hos många naturfolk och i äldre tider har dansen varit en viktig beståndsdel i den religiösa kulten. I modern tid förekommer dans dels som konstprestation, dels som sällskapsnöje i många växlande former. Dans är ett utmärkt sätt att motionera, eftersom den ger styrka, smidighet, kroppskännedom och ökat blodflöde.
Grundskola 8 Idrott och hälsa
I detta arbetsområde kommer du att få lära dig och testa på olika pardanser. Pardans är en vanlig social fysisk aktivitet i många länder. Dans är ett utmärkt sätt att motionera, eftersom den ger styrka, smidighet, kroppskännedom och ökat blodflöde.

Innehåll

Mål

Du ska kunna använda dig av grundstegen i vals, foxtrot och bugg. Du ska kunna använda dig av olika turer i bugg. Du ska anpassa rörelserna till takt, rytm och sammanhang. Detta gör du genom att använda dig av rummet, du använder rörelser till de utvalda dansernas takt, du kan som förare styra din följare i din valda riktning samt anpassar rörelserna till musikens karaktär.

 

Arbetssätt och redovisningsform

Arbetssätt

1. Vi går igenom grunderna i bugg, vals, foxtrot och salsa samt olika turer till de utvalda danserna.
2. Vi tränar på lektionerna och hjälper varandra för att kunna utvecklas och bli bättre.

3. Lämna in ca 45-50 sekunder av danserna foxtrot, vals och bugg. Fungerar bra med den slumpmässigt utvalda partnern, även med annan efterhand. Prata dock med din slumpmässigt utvalda partner, så att alla har fått in inspelat material.

Redovisning

Du kommer att redovisa dina kunskaper i bugg och vals i slutet av arbetsområdet tillsammans med en klasskamrat.

 

Reflektion

# Hur aktivt lyssnar jag på instruktioner från läraren?
# Frågar jag min lärare om det är något jag inte förstår?
# Hur fungerar mitt tränande under lektionerna?
# Hur fungerar det att samarbeta med andra?

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Traditionella och moderna danser samt rörelse- och träningsprogram till musik.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  E 9
 • I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven till viss del sina rörelser till takt, rytm och sammanhang.
  Idh  E 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  C 9
 • I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven sina rörelser relativt väl till takt, rytm och sammanhang.
  Idh  C 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9
 • I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven sina rörelser väl till takt, rytm och sammanhang.
  Idh  A 9

Matriser

Idh
Fg Dans, rytmik och rörelse åk8

Bedömningsmatris Aspekt "I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven sina rörelser till takt, rytm och sammanhang."

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Takt/ rytm
Du har svårt att hålla takten genom hela dansen. Du kan grundstegen till den specifika dansen. Du anpassar inte riktigt rörelserna, t.ex. överdrivna rörelser. Du använder rummet till viss del. Du dansar i stort sett på ett och samma ställe i samma riktning.
Du kan hålla takten. Du tappar bort dig emellanåt men hittar snabbt tillbaka till takten. Du är säker på grundstegen till den specifika dansen. Du använder rummet relativt väl. Du dansar på samma ställe men kan rotera runt.
Du är säker på att hålla takten. Du är säker på grundstegen till den specifika dansen som även förstärker känslan i dansen. Du använder rummet väl. Du rör dig runt i salen genom att förflytta dig i olika riktningar och rotera.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: