Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Argumentation- års 6

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 11 december 2019

Vi kommer att arbeta med argumentation. Arbetsområdet är uppdelat i två delar. Eleverna ska tillsammans i grupp presentera ett samhällsproblem och ska ställa sig antingen för- eller emot problemet. Den andra delen består av en individuell argumenterande text.

Vad ska jag som elev utveckla?
(Konkretisering och förankring i kursplanens syfte)

  • Veta hur en argumenterande text är uppbyggd, tes, argument m.m 
  • Kännedom kring hur man argumenterar för- och emot ett samhällsproblem/ ämne. 
  • Känna till vad retorik innebär;
    - Veta hur man övertygar motparten eller läsaren. 

Vad ska vi arbeta med? (Centralt innehåll)

Se nedanstående kopplingar till läroplanen i Sv

Hur ska vi arbeta? (Arbetsformer)

Bedömning (Kunskapskrav)

Två slutuppgifter: 

  • Muntlig förmåga: Redovisning i grupp kring ett samhällsproblem. 
  • Skriftlig förmåga: Skriva en argumenterande text om ett valfritt ämne. 

  • Diskussion i helklass. 

Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkliga strukturer och normer. Meningsbyggnad, med huvudsatser, bisatser och skiljetecken samt textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, ords böjningsformer och ordklasser.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Olika former av samtal. Att lyssna aktivt, ställa frågor, uttrycka tankar och känslor samt resonera och argumentera i olika samtalssituationer och i samband med demokratiska beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Disposition med inledning, innehåll och avslutning. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Sakprosatexter för barn och unga. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel grafiska modeller och stödord.

Formellt och informellt språk. Skillnader i språkanvändning beroende på mottagare, syfte och sammanhang. Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och i söktjänster på internet.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven skriver olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven söker och väljer med viss säkerhet information från ett avgränsat urval av källor och presenterar informationen med egna formuleringar och ämnesspecifika ord och begrepp. Eleven för enkla resonemang om informationens användbarhet.

Matriser i planeringen
Argumenterande text års 6
Argumentation, muntlig förmåga- års 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback