Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Åsö sv 9G Hjärnan

Skapad 2019-12-12 09:20 i Åsö grundskola Stockholm Grundskolor
Grundskola 9 Svenska
Vi ska under de kommande veckorna jobba med hjärnan. Vi kommer utgå från Anders Hansens sommarprat från den 25e juni 2019, och utifrån det ska ni i grupp skapa en produkt utifrån vad Hansen säger att våra hjärnor behöver för att vi ska må bra och funka.

Innehåll

 

 

 Planering:

 

Vecka

Torsdag 9.40-11.20

Fredag 12.40-13.40

47

Intro arbetsområde.

 

Träna på att lyssna och ta anteckningar.

 

Vi lyssnar tillsammans på Anders Hansens sommarprat och tar anteckningar under tiden.

48

Vi pratar om vad sommarpratat handlade om och ni använder era stödord för att skriva en sammanfattning av det.

 

Vi diskuterar programmets tre stora delar: rörelse, sömn och socialt umgänge.

 

Vi påbörjar ett grupparbete. Ni kommer jobba i grupp om tre och tillsammans ta fram en produkt som gynnar endera rörelse, sömn eller socialt umgänge. Under dagens lektion ska ni bara brainstorma tillsammans.

 

Läxa till torsdag: Lyssna om på den delen av programmet som handlade om just det ni ska jobba med. Kom även på en till två personer ni vill intervjua som referenspersoner till er produkt.

 

49

Jobba vidare med arbetet.

Vi börjar titta på programmet ”Din hjärna”, del 2: Ditt digitala liv.

 

50

Se klart avsnittet. Diskutera de viktigaste delarna som tar upp och hur det kan appliceras på ert liv.

 

Fortsätt med grupparbetet.

Fortsätt med grupparbetet.

 

Halvvägs nu. Lämna in en liten gemensam rapport om hur ni ligger till, vad ni har gjort och vad ni har kvar.

 

2

Vi tittar på programmet ”Din hjärna”, del 5: Lika men unika.

 

Fortsätt med grupparbetet.  

 

Grupparbete.

3

Jobba med grupparbetet. Se till att förbereda redovisning.

Sista lektionen med grupparbete. Gör klart och träna in er presentation.

 

4

Redovisning.

 

Lämna även in papper med källor ni använt er av.

 

Vi tittar på programmet ”Din hjärna”, del 1: Stress.

 

 

 

 

 

 

Arbetsform: Vi kommer att träna på att lyssna, ta anteckningar, sammanfatta föreläsningar och text samt leta fakta. Ni kommer jobba med ett grupparbete och redovisa muntligt.

 

 

 

Bedömning: Under redovisningen kommer jag bedöma hur ni använder ert tal och kroppsspråk för att framföra fakta och sälja in en produkt (retorik). Jag kommer även kolla på hur ni har använt er av källor och fakta och jobbat källkritiskt.

 

Matriser

Sv
Hjärnan- presentation

Nivå 1
E
Nivå 2
C
Nivå 3
A
Söka, välja ut och sammanställa
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Sammanställningar
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Kombinera text, estetiska uttryck & medier
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Muntliga redogörelser
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: