Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Utvärdering teknik på Äpplet

Skapad 2019-12-14 18:48 i Dalhems förskola Helsingborg
Förskola
Teknik/Skapande

Innehåll

Vi på Äpplet förutsatte med tema småkryp inom område teknik, som inriktade med skapande.Barnen blev intressanta, nyfikna, engagerande och glada inom olika aktiviteter som pedagogerna erbjöd dem.Först gick vi till skogen då vi samlade olika naturmaterial som har använd till att skapa olika småkryp, deras boende samt genom att har läst  av dem barn lärde och utvecklade sina kunnande om småkrypen.Inom aktiviteten om småkryp har genomfört en pedagog handdock teatern som har väckt barn nyfikenhet, glädje och önskan att själva delta i.

Med skapande tekniken har upplevts och har  upptäckt  barnen sina förmågor att skapa egna småkryp själva genom att lär oss tillsammans och synliggör  läroprocesser genom att ta bilder och skriva ned vad som händer under aktiviteter. En grupp barnen skapade sniglar och myror av lera och naturmaterial samt humlor och dagsländor och spindel av bomull, glasspinnar , plastskedar. I denna aktiviteten upplevde pedagog hur berikande, fantasifulla, engagerande och kreativa barnen blev. Andra gruppen har gjort boende till myror av sandlera och ett bihus till humlor av plastmugg och sugrör.Insekterna som blev färdiga la barnen i deras boende såsom myrstack och bihus eller sniglarnas hus med jorden. Barnen upplevde detta skapande som spännande ,roliga och intressanta.Genom hela aktiviteterna barnen samspelade med varandra,kommunicerade,samarbetade,hjälpte varandra att skapa och hämta material efter behov inom aktiviteter.När man såg själv gjorda  insekter blev man stolta över barnen som visade fantastisk kreativitet och fantasier. Intressanta var också aktiviteten med småkryps mall när barnen klistrade på löven inom former /linjer av fjärilen, humlor, nyckelpigan eller spindeln. Barnen blev mycket koncentrerade att uppfylla uppgiften.Aktiviteter som väckte barn intresse var sagoläsningen  ute i skogen eller på gården.Barnen hörde några nya sagor om småkryp, om deras boende, maten och tog kikare som hjälpte dem att hitta småkrypen som har stannat fortfarande ute för att  var kalt ute. De har hittat en spindel och strax började sjunga sång”imse, vimse spindel”.Barnen deltog aktivt och kände sig spännande, intresserade och roligas.

Aktiviteten som gjorde barnen förvånad och nyfiken blev dock teater.Pedagog berättade sagan om dockan Hani ,blommor, humlan och pajas som väckte barnens intresse för att de blev tyst och lyssnade på sagan med häpnaden.Dekoration på teatern var riktig hållare till honung och barnen trodde inte att det var sanning om honung.De lyssnade på sagan, repeterade efter pedagoger ,svarade några av dem på frågor som pedagoger ställdes, tog dockan Hani, och humlan och pajas i sinna händer och fortsatte att spela teatern.

Vi på Äpplet vill fortsätta utveckla vidare digitalisering genom att ge möjlighet att både på egen hand och tillsammans med pedagoger utforska läsplatta,programeringsrobot samt projektor.Vi upplever att barnen utvecklat ett mer självständigt användande och har den digitala leken utvecklas från individuell till gemensam.Barnen har varit aktiva och delaktiga i aktiviteter och fått använda sina kunskaper samt haft möjlighet att föra kunskap vidare till sina kamrater.Våras barn visade kunnande att skanna med Qr-kod,tog bilder själv, leka med Imaginarium och fortsätta lära sig om programmering med Blue-Bot.Det ska vara roligt att lära sig nya saker , att våga prova sig fram och våga misslyckas.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: