Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

5

Rättvisa åk 5 Husensjö

Husensjö skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 12 juni 2020

Vi kommer att arbeta med temat rättvisa. Vad är rättvisa? Är det alltid rättvist runt omkring oss? Om inte...vad kan det bero på? Ett tema med mycket diskussioner och eget skrivande.

I det här temat kommer vi att få lära oss en hel del om begreppet rättvisa och om hur det kan se ut omkring oss. Vad är rättvisa egentligen? Har alla det rättvist? Vi kommer lära oss lite om Nelson Mandela och vi kommer arbeta med källkritik.

I temat ingår det gruppdiskussioner, diskussioner i helklass, arbete med läsförståelse och att skriva faktatext. Fokus ligger på den muntliga diskussionen med en del skriftliga enskilda uppgifter.

Du kommer att främst få visa dina kunskaper och din utveckling inom området genom våra diskussioner men också genom de enskilda uppgifterna. 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Sva (åk 4-5, 2018)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback