Syftet runt arbetet med den digitala tekniken är att låta barnen uppleva hur bilder och ljud kan ändras och hur man med hjälp av tekniken kan ”trolla” med bland annat bild, film och ljud. Med hjälp av olika redigeringsprogram/appar kan vi ändra bild och ljud för att vilseleda mottagaren. På så sätt får barn tidigt träna på att ha ett mer kritiskt förhållningssätt till det dom ser bl.a i tidningar och på tv.
Vi använder oss av olika appar för bildredigering och ”trollar” med vårt grundmaterial. Vi filmar sekvenser på barnen med en grönklädd vägg som bakgrund och klipper in dem i en annan miljö samt använder en ljudfil ur en annan situation.
Vi tar bilder som läggs ihop som en film och använder även här ljudfil som klipps in.
Vi pratar med barnen om film, bild och ljud.
Alla barnens närstående bjuds in och får ta del av barnens filmer så det finns möjligheter för fortsatta diskussioner även i hemmen.
I läroplanen för förskolan står det:
Utbildningen ska också ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.
Hur gick det?
Vad tyckte barnen?
Förstod barnen syftet med att vara kritisk?