Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Källkritik

Skapad 2020-01-05 15:28 i Västerskolan 6-7 Uddevalla
Vi har i NO:n jobbat med filmer, där ni har beskrivit olika separationsmetoder. I detta arbete ingår en del där ni tydligt ska visa vilka källor ni har använt och visa varför dessa är trovärdiga.
Grundskola 7 – 9 Kemi Fysik Teknik Biologi
Inom flera ämnen i skolan jobbar med källkritik. I dagens samhälle träffar man på så mycket olika källor, då är det viktigt att du som individ kritiskt kan granska dessa och beskriva varför du ser dessa källor som trovärdiga.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.
  Bi  7-9
 • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till fysik, såväl i digitala som i andra medier.
  Fy  7-9
 • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi, såväl i digitala som i andra medier.
  Ke  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
  Bi  E 9
 • Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
  Fy  E 9
 • Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
  Ke  A 9

Matriser

Fy Bi Tk Ke
Bedömningsmatris Källkritik åk 7

E
C
A
Källkritik
Bi 7-9 Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Bi 7-9 Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Bi 7-9 Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Bedömning
Du har med några källor, där du visar några asspekter kring varför källorna är trovärdiga.
Du har med olika källor, där du utifrån flera olika asspekter visar att källorna är troväriga.
Du har med flera olika sorters källor, där du utifrån flera olika asspekter går in på varför källorna är troväriga. Visar ett underbyggd resonemang kring detta.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: