Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

9

Första världskriget, mellankrigstiden och andra världskriget

Tunaskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 7 januari 2020

Olika ideologier formar människor att hantera sin tid och sin omgivning på olika sätt. Kolonialismen, kommunismen och nazismen är alla ideologier som misslyckats med att tillämpa den främsta demokratiska principen; alla människor är lika mycket värda. Vad resultatet blev får du möjlighet att lära dig här! Bilden är från https://www.flickr.com/photos/davebloggs007/16757866775/in/photolist-rwQrXv-a6rbkU-2Viwt7-cjj8bG-2199ff-96L1fu-5RFPeK-cW4Y9E-3Jdv2F-9zHTGS-6pPCqZ-boNtgi-L3Pqb-7nkBSM-kpva5u-nGP7Pd-8wBWKU-84c1uP-55riDJ-dRZw4p-p1WuLs-bYhrhf-4EKzKG-58RtUr-fgErSq-dGHmHu-eGikVR-6bs8t1-6pTM1q-oTjKm2-9VwToG-rJWomV-5tJ98q-4gn61P-nFXwAm-8LoTh-8wBRFw-9L2Wsx-rrU8vW-6B4qZj-8NKEPz-8yv5DG-eRtavs-bk3nVW-dKkAmv-nDRoFv-47ty41-5R2hhk-56q4vj-8S5KAn

Inledning

Europas starkaste länder fördelade Afrika mellan sig. Med olika metoder utövade de sin makt för att göra hemlandet rikare. Resultatet blev förödande för Afrikas många länder. Mellan de koloniserande staterna växte spänningarna och kolonialismen var en av orsakerna. Spänningarna resulterade i första världskriget. Miljontals dog på de olika krigsskådepalatserna. Under mellankrigstidens ekonomiska kris växte nationalismen sig allt starkare och demokratin försvagades i flera av Europas länder. Tjugo år efter första världskrigets slut stod Europa inför ett nytt storkrig, den här gången inte bara mellan stater utan också ett krig med olika ideologier inblandade.
Hur allt detta kunde ske ska vi gå igenom och med hopp om att du förstår varför demokrati är den enda vägen fram om vi vill ha ett samhälle där alla är lika mycket värda.

Syften och arbetsgång

Genom att läsa texter, granska bilder och filmklipp, besvara frågor och arbeta med olika uppgifter både enskilt och i grupp kommer du att arbeta med de olika syftena.

Du kommer att visa vad du lärt dig genom att besvara frågor, redogöra för olika händelser och längre skeenden muntligt och skriftligt. 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Matriser i planeringen
Matris i historia
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback