Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Varg

Skapad 2020-01-07 07:45 i Blötbergets skola Ludvika
Genom att läsa och arbeta med textinnehållet i boken Varg får du kunskaper om företagande och vad det kan innebära. Du får också arbeta med din läsförståelse då vi kommer arbeta aktivt med ett antal frågor som är tydligt kopplade till de olika delarna av boken. Som stöd kommer du få ut en lista med ordförklaringar som förekommer i texten. Vi kommer variera läsningen med att vid något tillfälle läser läraren, en annan gång sitter ni i smågrupper och läser och en annan gång läser ni på egen hand. Läromedlet finns inläst vilket möjliggör att alla elever oavsett förutsättning kan ta del av innehållet.
Grundskola 4 – 6 Svenska Samhällskunskap
Vi ska arbeta med boken Varg där du kommer att få kunskaper om företagande och vad det kan innebära för individen. Du får också arbeta med din läsförståelse då vi kommer arbeta aktivt med ett antal frågor som är tydligt kopplade till de olika delarna av boken. Som stöd kommer du få ut en lista med ordförklaringar som förekommer i texten. Läromedlet finns inläst vilket möjliggör att alla elever oavsett förutsättning kan ta del av innehållet. Vi kommer läsa utifrån tre olika spår. Spår 1: Läraren läser och du lyssnar och följer med i din bok. Spår 2: Du läser på egen hand. Spår 3 Du läser tillsammans med dina kamrater i smågrupper.

Innehåll

- Samtal om ekonomi, sparande och konsumtion (Sh)

-Samtal om relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion (Sh)

-Samtal om vad det innebär att vara egen företagare. Skillnaden mellan att vara anställd i kommunal regi eller i privat regi, samt vad det innebär att vara anställd i sitt egna företag. (Sh)

- Läsning: Boken är uppdelad i fem delar. Vi läser och lyssnar till varje del tillsammans, enskilt och i smågrupper.  Vi svarar på ett antal frågor som är tydligt förankrade till textinnehållet. Vissa frågor berör innehållet i texten medan andra frågor kan ha att göra med grammatik och ordförståelse. (Sv)

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur.
  Sh  4-6
 • Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.
  Sh  4-6
 • Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion.
  Sh  4-6
 • Hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.
  Sh  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: