Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Doddo

Skapad 2020-01-07 08:57 i Förskolan Diamanten Östhammar
Förskola

Innehåll

 

Bakgrund och syfte

Varför ska vi arbeta med det här?

 Vi har tema Babblarna eftersom det är ett brett tema och det finns mycket roligt att arbeta med. Vi kom fram till just babblarna eftersom det är väldigt populärt i våran barngrupp. Nu påbörjar vi arbetet kring Doddo som står för social kompetens.

Mål

Vårat mål med temat Doddo är att barnen ska få utveckla sin sociala kompetens. Vi vill att barnen ska utveckla sitt samarbete, få verktyg att utrycka sina känslor, våga göra sin röst hörd och att få redskap för att kunna lösa lättare konflikter själva.

Metod

Vad ska vi göra?

Det vi ska göra i temat Doddo är att jobba mycket med olika känslor och social kompetens. Vi kommer att jobba med tecken som stöd, läsa olika böcker om känslor, gå till biblioteket, dansa till olika känslolåtar, ha sångsamling tillsammans med  de större barnen på kulan och göra sammarbetsövningar. Vi kommer även att fokusera på att träna med barnen på turtagning och konfliktlösning.

Hur ska vi gör

vi kommer att låta barnen öva på olika ansiktsuttryck tex arg, glad och ledsen, vi kommer att dokumentera uttrycken med hjälp av Ipaden och skriva ut bilderna för att sen sätta upp dem på väggen så att barnen själva kan reflektera över känslan på bilden. För att förstärka känslan kommer vi även att ha tecken under varje känsla och lyfta tecknen i samlingen.

Biblioteket kommer vi att gå till för att läsa och låna böcker om känslor, vi kommer även att använda oss av Pollyglutt.

Vi kommer att dansa till olika känslolåtar och barnen kommer att få ha en sjal att uttrycka sina känslor med när dem dansar. I samlingen kommer vi att sjunga mera låtar om känslor.

Sammarbetsövningar kommer vi att ha genom att måla och bygga torn med klossar tillsammans.

Vi kommer att öva på turtagning vid hand tvätt, sångsamling och i den fria leken. Vid en konflikt vill vi hjälpa barnen genom att sätta ord på deras känslor och lära dem att säga stopp, men även att kunna dela med sig.

När, var, vem?

 Vi kommer att jobba med Doddo i tre månader, alla barn och pedagoger kommer tillsammans att genomföra alla aktiviteter men i mindre grupper.

Dokumentation

Vi dokumenterar för att kunna utvärdera utbildningen/undervisningen och synliggöra barnets utveckling och lärande.

Vad och hur ska vi dokumentera?

Vi kommer att dokumentera uttrycken med hjälp av Ipaden och skriva ut bilderna för att sen sätta upp dem på väggen så att barnen själva kan titta på bilden och själva reflektera över känslan på bilden. I unikum kommer vi att lägga upp ett veckoinlägg på vad vi har gjort den veckan och även dokumentera enskilt arbetet kring Doddo.

Vem dokumenterar och när? 

 Alla pedagoger kommer att hjälpas åt att dokumentera under den planerade verksamheten.

 

 

-        

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: